Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi crezut că între excitarea sexuală și sistemul imunitar există o legătură strânsă? Se pare că plăcerea pe care o simțim în timpul activității sexuale generează o serie de procese ce au ca efect producerea unor celule specializate în apărarea organismului.

Excitarea întărește sistemul imunitar și  generează creșterea numărului de celule albe

Privită din punct de vedere medical, activitatea sexuală este un proces foarte complex. În timpul actului sexual, creierul este cel care preia controlul și face ca sângele să circule într-un ritm alert în organism. Bătăile inimii și respirația se intensifică, iar sistemul nervos central transmite creierului senzația de plăcere. Se eliberează dopamina și oxitocina, doi hormoni ce joacă un rol important în producerea plăcerii.

Pe lângă aceste procese, excitarea sexuală poate stimula și sistemul imunitar. Descoperirea a fost realizată de un grup de profesori din cadrul Universităților din Essen și Hanovra și publicată într-un amplu studiu pe această temă. Oamenii de știință au folosit un grup de 11 voluntari, toți bărbați, cărora le-au analizat funcțiile corpului în timpul excitării sexuale. Au fost observate creșteri ale nivelului adrenalinei și concentrației plasmatice din sânge.

Mai mult decât atât, cercetarea a presupus și analize amănunțite ale sistemului imunitar. În sângele recoltat de la voluntari în timpul excitării sexuale, s-a constatat o creștere a nivelului celulelor albe (leucocite). Astfel, s-a ajuns la concluzia că activitatea sexuală stimulează sistemul imunitar și-i conferă un boost, făcându-l să funcționeze mult mai rapid decât în mod obișnuit.

Chiar dacă rezultatele acestui studiu sunt surprinzătoare, pentru buna funcționare a sistemului imunitar trebuie să avem în continuare grijă de alimentație și să dedicăm mai mult timp exercițiilor fizice. Fructele și legumele bogate în nutrienți și vitamine trebuie să facă parte din meniul nostru zilnic. Tot oamenii de știință au demonstrat că 15 minute de exerciții fizice efectuate în fiecare zi sunt benefice pentru sistemul imunitar, datorită faptului că mișcarea îmbunătățește circulația sângelui.

Excitarea poate ușura și preveni durerea

Excitarea sexuală poate fi un remediu și în cazul migrenelor sau durerilor musculare, nu doar pentru stimularea sistemului imunitar. Este concluzia unui studiu publicat de publicația Daily Mail. Jurnaliștii britanici citează un studiu al oamenilor de știință din cadrul Universității Münster, Germania, potrivit cărora activitatea sexuală are efect și în alungarea migrenelor, datorită eliberării hormonului numit endorfină, cunoscut ca fiind și un analgezic natural.

Pentru a-și demonstra teoria, cercetătorii germani au introdus în studiul pe care l-au realizat 400 de pacienți, femei și bărbați, care s-au confruntat cu migrene cronice și care se aflau sub tratament. 33% dintre participanții la studiu au avut activitate sexuală și au raportat faptul că excitarea i-a ajutat să scape de durerile de cap.

Excitarea promovează un sistem imunitar cu funcționare ridicat

Așa cum am explicat anterior, în timpul excitării sexuale au loc mai multe procese importante, printre care și secreția de hormoni. Denumiți și „hormonii fericirii”, datorită efectelor de relaxare și analgezice, aceștia antrenează și sistemul imunitar. În studiul realizat de oamenii de știință ai Universităților Essen și Hanovra, Germania, s-a observat că nu doar celulele albe sunt prezente în număr mare în timpul excitării sexuale, ci și imunoglobulinele de tip A (IgA).

Imunoglobulinele sunt proteine pe care celulele plasmatice din sânge le produc, ca răspuns la un antigen. Imunoglobulinele de tip A sunt importante pentru funcționarea sistemului imunitar datorită faptului că au rolul de a apăra mucoasele. O mare cantitate de imunoglobuline de tip A se găsește, de exemplu, în cavitatea nazală. Aceste proteine reprezintă un filtru natural care ține la distanță virusurile și bacteriile ce au ca poartă de intrare în organism cavitatea nazală.

Articole recomandate
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Minute
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *