Informări oficiale

INSP: Aproape 140.000 de infecţii respiratorii acute înregistrate într-o săptămână. 27 de decese din cauza gripei

139.255 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infectii virale ale cailor respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 9 – 15 ianuarie, la nivel naţional, infornează Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit INSP, sunt cu 35,4% mai multe cazuri faţă de cele de săptămâna precedentă. De asemenea,  până în prezent au fost comunicate 27 de decese confirmate cu virus gripal.

„Variaţia în plus faţă de media calculată de 79.359 cazuri din aceleaşi săptămâni din cinci sezoane prepandemice (2015 – 2019) a fost de 75,5%. Maximum de cazuri înregistrat săptămânal în ultimul sezon epidemic (2019 – 2020) a fost de 171.081 cazuri în 27 ianuarie – 2 februarie 2020”, a precizat INSP, într-un comunicat transmis joi.

În perioada 9 – 15 ianuarie, au fost raportate 5.082 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.629 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

Răspândirea geografică este caracterizată ca extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în Bucureşti (1.346) şi în judeţele Iaşi (312), Timiş (287), Cluj (272), Prahova (228), Braşov (227) şi Galaţi (222).

În acelaşi interval au fost raportate 381 de cazuri de gripă confirmate de laborator (46 cu virus AH3, 102 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat, şase cu virus gripal B şi o coinfecţie virus gripal A şi B).

Conform INSP, până în prezent, au fost comunicate 27 de decese confirmate cu virus gripal, dintre care 18 cu virus gripal tip A H1 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), cinci cu virus gripal tip A H3 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), patru cu virus gripal tip A, nesubtipat (dintre care două cu co-infecţie cu SARS-CoV-2).

Până la data de 15 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 1.446.572 persoane din grupele la risc cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Măsuri de protecție împotriva gripei

Dată fiind creșterea numărului cazurilor de gripă pe teritoriul României, INSP – Institulul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară:

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
  • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
  • Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
  • Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
  • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
  • Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate

Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală, transmit reprezentanții INSP.

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Pacienţii cu cancer, cu diabet şi boli rare vor beneficia de noi medicamente compensate și gratuite

1 Minute
Mai multe medicamente destinate pacienților cu cancer, cu diabet sau care suferă de boli rare vor fi compensate și gratuite,…
Informări oficialeȘtiri de ultimă oră

Numărul cazurilor de gripă, în scădere semnificativă faţă de săptămâna precedentă

1 Minute
Aproximativ 103.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în perioada…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *