LIFE STYLE

Beneficiile pentru sănătate ale băilor fierbinți

Atunci când cauți soluții să te relaxezi după o zi aglomerată și stresantă, gândește-te cum ai putea să faci asta la tine acasă. Băile fierbinți pot ameliora durerile de mușchi și articulare și te pot ajuta să scapi de stres. De asemenea, se pare că ele contribuie și la menținerea sănătății inimii. Ca să te bucuri și mai mult de senzația plăcută oferite de băile fierbinți, adaugă în apă și uleiuri esențiale. Uleiul de lavandă sau cel de eucalipt te pot ajuta să te relaxezi. În acest articol îți vom prezenta câteva beneficii ale băilor fierbinți.

Beneficiile pentru sănătate ale băilor fierbinți

Specialiștii medicalnewstoday.com susțin că băile fierbinți pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui, reducând astfel riscul apariției bolilor de inimă. De asemenea, băile fierbinți pot ameliora durerile de mușchi și articulații. Băile fierbinți pot menține și sănătatea creierului. Datorită senzației de relaxare pe care o induc, ele pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Într-un studiu elaborat pe care l-au realizat, oamenii de știință din cadrul Institutului Inimii, Plămânilor și Sângelui, SUA, recomandă băile fierbinți înainte de culcare, pentru a crește calitatea somnului. „Fă o baie fierbinte înainte de a merge la culcare. Creșterea temperaturii corpului după baia fierbinte te ajută să dormi și să te relaxezi”, se arată în cercetarea realizată de oamenii de știință americani.

Vă pot ajuta să dormiți mai bine

Potrivit unei alte cercetări, realizată de o echipă de oameni de știință din cadrul Centrului pentru Studiul Tulburărilor de Somn, SUA, băile fierbinți pot avea efecte benefice asupra calității somnului. Cercetătorii americani susțin faptul că băile fierbinți reprezintă un posibil tratament împotriva insomniei, mai ales în cazul persoanelor adulte. Se pare că apa caldă favorizează producția de melatonină, hormon utilizat de creier pentru a induce starea de somn.

Ajută la ameliorarea durerilor musculare

După o zi întreagă în care ai stat în picioare sau după orele petrecute la antrenamente, te confrunți cu dureri musculare sau de articulații. Băile fierbinți pot fi un remediu în astfel de situații. Apa fierbinte accelerează circulația sângelui, iar în urma acestui proces, țesuturile musculare sunt mai bine vascularizate, reducându-se astfel inflamația și durerea.

Băile pot contribui la sănătatea inimii

Relaxarea într-o cadă cu apă fierbinte poate îmbunătăți funcțiile inimii. Băile fierbinți pot accelera circulația sângelui, iar astfel crește ritmul cardiac. Datorită acestui efect, riscurile de a dezvolta o boală cardiovasculară se diminuează. De asemenea, băile fierbinți pot ajuta la reglarea nivelului de insulină sau la reducerea țesutului adipos.

Pot ajuta la calmarea pielii iritate

Pentru ca baia fierbinte să aibă efecte și asupra pielii tale, adaugă în apă uleiuri esențiale sau săruri de baie. Au beneficii atât pentru piele, cât și pentru psihic. Uleiurile pot ajuta la hidratarea și calmarea pielii iritate și, în același timp, pot induce starea de relaxare, datorită substanțelor cu efect calmant pe care le conțin. De preferat sunt uleiurile esențiale de lavandă, eucalipt, ylang-ylang  sau vanilie.

Când nu este bine să facem băi fierbinți?

Chiar dacă pot avea beneficii pentru organism, băile fierbinți pot avea și efecte mai puțin plăcute. Sunt contraindicate în special persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, deoarece stimulează circulația sângelui. De asemenea, băile fierbinți pot declanșa senzația de amețeală. Totodată, băile fierbinți sunt nerecomandate femeilor însărcinate. Chiar dacă unele femei consideră că baia fierbinte le-ar poate ajuta când au gripă în timpul sarcinii, procedura nu trebuie utilizată. Din cauza efectelor pe care baia fierbinte le are asupra organismului, poate fi afectată sănătatea copilului.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *