Medicamente și dispozitive medicale

Aspirina ar putea reduce riscul cancerului de tract digestiv, dar nu poate fi administrată oricui

Experții atrag atenția asupra administrării aspirinei în cazul persoanelor care au sângerări, se arată într-un articol publicat de healthline.com. Rezultatele unui nou studiu arată că aspirina administrată regulat reduce riscul cancerului de colon și al altor tipuri de cancer de tract digestiv. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că trebuie luate în calcul riscurile în cazul persoanelor care au sângerări de diverse naturi. De aceea, deși acesta este un medicament uzual, ar trebui administrat doar la recomandarea medicului.

Beneficiile și riscurile utilizării zilnice a aspirinei, în dezbatere

Studiul recent, care arată că acest medicament diminuează șansele de a dezvolta cancer de colon sau alte forme digestive este considerat de o parte dintre medici folositor, în timp ce alții susțin că este prea puțin util, având în vedere că aspirina nu poate fi recomandată oricărui pacient. Cercetătorii au concluzionat că aspirina este asociată cu o reducere procentuală de la 22 până la 39% în cazul acestor tipuri de cancere.

Totuși, în ultimii ani s-au tras numeroase semnale de alarmă în legătură cu oportunitatea administrării de aspirină (în special pentru ameliorarea unor afecțiuni cardiovasculare), în condițiile în care aceasta prezintă un risc serios de agravare a sângerărilor.

Autorii articolului menționat au analizat 113 studii despre cancerul de colon, de stomac, de pancreas, dar și alte forme de cancer: la gât, esofag, ficat, bilă etc. Cercetătorii italieni au aflat că o doză de aspirină cuprinsă între 75 și 100 mg/zi a redus riscul de cancer de colon cu 10%, în timp ce administrarea unei cantități de 325 mg/zi a redus riscul cu 35 de procente. Concluzia este că riscurile sunt cu atât mai reduse, cu cât doza este mai mare. De asemenea, administrarea pe o durată mai mare de timp a redus riscurile și mai mult.

Cine poate să ia aspirină?

După ce ani la rând acest medicament a fost recomandat pentru administrare zilnică pentru prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral, în cazul persoanelor predispuse, cercetătorii au început să cântărească nu doar beneficiile, ci și efectele secundare. Începând cu 2018, unii cercetători au observat că, deși riscurile cardiovasculare au scăzut, mulți pacienți au suferit complicații hemoragice, inclusiv în tractul gastrointestinal, din cauza aspirinei care i-a ferit de infarct sau de atac vascular cerebral. Același lucru trebuie cântărit și atunci când vine vorba despre relația dintre aspirină și cancer, spun experții.

Un alt studiu publicat anul trecut arată că aproape un sfert din pacienții adulți iau aspirină fără ca aceasta să fi fost recomandată de un medic. Conform indicațiilor Asociației Americane a Inimii și Colegiului American de Cardiologie, adulții cu vârsta de peste 70 de ani care nu au suferit un infarct în antecedent și persoanele cu risc de hemoragie nu ar trebui să ia aspirină. Riscul de sângerări gastrointestinale crește odată cu vârsta, spun specialiștii.

Metode alternative

Totuși, chiar și cei care nu pot lua aspirină au la îndemână metode prin care pot evita cancerul colorectal, spun experții. Printre acestea se numără păstrarea unei greutăți normale, evitarea fumatului și alcoolului, combaterea sedentarismului prin sport și mișcare și diminuarea consumului de carne roșie și alimente procesate. De asemenea, conform Societății Americane a Cancerului, persoanele cu vârsta de peste 45 de ani ar trebui să fie investigate preventiv, în mod regulat, inclusiv cu ajutorul colonoscopiei.

Articole recomandate
Istoria medicineiMedicamente și dispozitive medicale

De la un copac, la miracolul numit aspirină. File din istoria celui mai longeviv medicament

3 Minute
Cu siguranță ai luat măcar o dată aspirină atunci când te-a durut capul. Medicamentul și-a dovedit eficiența și în cazul…
Medicamente și dispozitive medicaleRETRO

Analgezicele: Care sunt cele mai eficiente?

4 Minute
Unele dintre cele mai utilizate medicamente la nivel mondial sunt analgezicele. Acestea sunt non-opioide, opioide și adjuvante și au rolul…
CORONAVIRUSMedicamente și dispozitive medicaleȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Sanofi a încheiat al treilea parteneriat pentru producția vaccinurilor anti-COVID-19

1 Minute
Sanofi își va pune la dispoziția companiei Moderna fabrica din Ridgefield, New Jersey, pentru a efectua umplerea și finisarea a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *