BOLIObstetrica și Ginecologie

Infecțiile vaginale – prevenție și tratament

Conform statisticilor, toate femeile întâmpină această problemă, cel puțin o dată în viață. Și asta, pentru că nu există un singur factor declanșator al infecțiilor genitale: de la aciditatea pH-ului și până la consumul de antibiotice sau schimbările hormonale, există o întreagă listă de posibili factori declanșatori. De asemenea, aceste infecții pot fi dobândite prin contact sexual neprotejat sau de la toaletele publice insuficient dezinfectate.

Simptome

Manifestările sunt diverse: disconfort, iritație, mâncărime, usturime, secreție vaginală modificată (inclusiv sângerări în afara perioadei menstruale). O secreție constantă este normală, aceasta având rolul de a „curăța” vaginul. În lipsa altor simptome, este bine de știut că aceasta nu reprezintă un semn de îngrijorare, atâta timp cât este transparentă sau albicioasă. Aceasta devine mai abundentă în timpul ovulației, având rolul de a favoriza fecundația. Este foarte important, însă, să vă adresați medicului de familie sau medicului ginecolog pentru investigații, în cazul în care apar modificări. Acestea pot semnala infecții care pot conduce la infertilitate sau afecțiuni mai grave, de tipul leziunilor de col uterin.

Tipuri de infecții vaginale

Cele mai frecvente infecții genitale sunt următoarele:

Candidoza (provocată de Candida albicans) este ca mai frecventă dintre acestea, afectând 75% dintre femei. Este o infecție fungică, determinată de migrarea sau înmulțirea necontrolată a ciupercii Candida albicans, care este prezentă în mod normal în cavitatea bucală, intestine și în flora vaginală. Este o afecțiune care îi poate afecta și pe bărbați (se manifestă prin iritație, roșeață, mâncărimi, usturimi, pete mici și albe  la nivelul glandului). Se recomandă ca tratamentul să fie urmat de ambii parteneri, în cazul acestei infecții. Principalii factori favorizanți sunt: slăbirea sistemului imunitar, consumul de antibiotice sau de contraceptive orale, sarcina, modificările hormonale și administrarea de corticosteroizi.

Vaginita bacteriană (Gardnerella vaginalis)

Această infecție este favorizată tot de un dezechilibru al florei vaginale. Simptomele sunt similare cu cele ale candidoze, dar reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate, care pot naște prematur, din această cauză. Aceasta crește și riscul de infectare cu Chlamydia sau gonoree.

Trichomoniaza (Trichomonas vaginalis)

Infecția este determinată de parazitul Trichomonas vaginalis, care se transmite pe cale sexuală. La femei provoacă scurgeri gălbui-verzui, mâncărimi, dureri, inflamație, iar la bărbați – secreție albicioasă, inflamație și dureri la urinare. Se tratează cu antibiotic.

Chlamydia (Chlamydia trachomatis)

Este o infecție bacteriană supranumită și  „infecția tăcută”, pentru că poate fi asimptomatică. Se transmite exclusiv pe cale sexuală. Poate provoca infertilitate sau favoriza apariția sarcinilor extrauterine.

Gonoreea (blenoragia)

Este cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae și este o boală cu transmitere sexuală. Provoacă scurgeri anormale, inflamația testiculelor la bărbați, dureri la urinare și sângerări în timpul actului sexual. Netratată, poate cauza probleme de fertilitate, boală inflamatorie pelvină, epididimită, inflamarea articulațiilor.

Investigații recomandate

Pentru un diagnostic clar, sunt necesare analizele de laborator:

  • cultură vaginală;
  • examen bacteriologic.

Este important să evitați situațiile în care vă puteți infecta și să preveniți astfel de infecții prin păstrarea igienei și îngrijirii zonei genitale, inclusiv cu ajutorul produselor destinate protecției locale.

Nu uitați, de asemenea, de efectuarea examenului anual Babeș-Papanicolau, care are o importanță deosebită în depistarea în stadiu incipient a modificărilor genitale care pot conduce la cancer.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Cum tratezi și ameliorezi uscăciunea vaginală?

3 Minute
Pereții vaginului sunt acoperiți de un strat subțire de umiditate. Aceasta asigură un mediu alcalin în care spermatozoizii por supraviețui…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Fistula recto-vaginală: ce este și cum se manifestă?

2 Minute
Fistula recto-vaginală este o conexiune anormală între porțiunea inferioară a intestinului gros (rectul) și vagin. Ca urmare a fistulei recto-vaginale,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *