Obstetrica și Ginecologie

Mastoza fibrochistică: tratament

Mastoza fibrochistică este o afecțiune cu care se confruntă multe femei și care se manifestă prin apariția de noduli la nivelul sânilor, dar și prin senzația de durere sau de sensibilitate crescută.

Mastoza fibrochistică constă în modificări la nivelul sânului, experimentate de femei cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Caracterizată de prezența unor noduli și însoțită deseori de durere, este cea mai frecventă afecțiune benignă a sânilor, ce apare la aproximativ jumătate dintre femei.

Cauzele apariției mastozei fibrochistice

Potrivit www.mayoclinic.org/, unii medici nu văd mastoza fibrochistică ca pe o boală, ci doar ca pe o modificare la nivelul sânilor, considerată normală. Conform aceleiași surse, nu este cunoscut factorul generator al acestei schimbări, însă specialiștii consideră că hormonii ar putea juca un rol important, în special estrogenul. Nivelurile de hormoni ce fluctuează în timpul ciclului menstrual pot cauza disconfort la nivelul sânilor și zone cu noduli care se simt dureroși și umflați la atingere. Schimbările determinate de mastoza fibrochistică sunt mai neplăcute înainte de perioada menstruală, iar durerile asociate de obicei se atenuează sau dispar odată cu începerea perioadei menstruale.

Simptome de mastoză fibroschistică

Semnele apariției mastozei fibrochistice sunt:

  • Noduli sau zone mai îngroșate la nivelul sânului
  • Durere sau sensibilitate la nivelul sânului
  • Scurgeri verzui sau închise la culoare, care apar fără a pune presiune asupra sânului
  • Schimbări asemănătoare la ambii sâni
  • Creșterea durerii de sân sau a nodulilor de la ovulație până la începerea ciclului menstrual

Diagnosticul de mastoză fibrochistică

În cadrul consultației, medicul poate solicita:

Examenul clinic al sânului 

Medicul verifică zonele cu aspect neobișnuit și nodulii limfatici prezenți la nivelul inferior al gâtului și la subraț. În cazul în care istoricul medical nu include schimbări anormale la nivelul sânilor, atunci nu se mai solicită efectuarea altor teste. Dar dacă medicul descoperă un nou nodul și observă alte schimbări ce pot contura diagnosticul de mastoză fibrochistică, atunci acesta va cere o nouă consultație și dacă schimbările acestea se mențin, atunci se va efectua o mamografie sau o ecografie.

Mamografia

Dacă în cadrul consultației clinice s-a descoperit un nodul la sân sau o zonă mai proeminentă și îngroșată, atunci este nevoie de o mamografie, cu ajutorul căreia să poată fi analizată zona sânului considerată afectată.

Ecografia 

Se realizează de obicei împreună cu mamografia și este recomandată de regulă femeilor de până în 30 de ani. Ecografia poate ajuta medicul să facă diferența între chisturile ce conțin fluid și cele solide.

Puncția aspirativă cu ac fin 

Medicul poate realiza această intervenție nedureroasă, ce nu necesită anestezie, pentru a vedea dacă din nodulul sânului se extrage fluid. Pe această cale poate fi eliminat disconfortul determinat de aceste chisturi.

Biopsia 

În cazul în care medicul are suspiciuni în ceea ce privește existența unui nodul mamar, poate fi efectuată biopsia, procedură prin care este prelevată o mică probă de țesut al sânului, pentru a fi analizată microscopic.

Tratamentul pentru mastoza fibrochistică

Dacă nu există simptome sau acestea nu creează disconfort, atunci nu este necesar tratament pentru mastoza fibrochistică, arată www.mayoclinic.org/. Însă, atunci când mastoza fibrochistică este însoțită de dureri acute sau de noduli mari și dureroși, este necesară administrarea tratamentului recomandat de medicul specialist.

Acesta poate include:

Puncția aspirativă cu ac fin 

Este o intervenție nedureroasă, ce nu necesită anestezie, în cadrul căreia medicul folosește un ac foarte subțire pentru a drena fluid din interiorul chistului. Astfel, chistul se retrage și disconfortul este eliminat.

Înlăturarea pe cale chirurgicală 

Chiar dacă se întâmplă destul de rar să fie nevoie de intervenție chirurgicală pentru înlăturarea nodulilor, aceasta este o opțiune atunci când opțiunile menționate anterior nu își dovedesc eficiența.

Tratament medicamentos 

În unele cazuri, se recomandă administrarea medicamentelor ce combat durerea sau a contraceptivelor orale, care contribuie la scăderea nivelului de hormoni asociați mastozei fibrochistice.

Articole recomandate
Obstetrica și Ginecologie

Sarcina pe trimestre. Tot ce trebuie să știe o viitoare mămică

3 Minute
Tu și partenerul tău ați luat decizia să deveniți părinți, pentru că vă doriți foarte mult să aveți un copil….
Boli infecțioaseObstetrica și Ginecologie

Prevenirea infecțiilor urinare în timpul verii

2 Minute
Infecțiile urinare sunt mai frecvente în timpul verii. Află mai departe care sunt cauzele, cum le putem preveni și cum…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Polipul uterin - simptome, tratament

2 Minute
Polipul uterin afectează în special femeile aflate la menopauză și are, de obicei cauze hormonale. Află mai departe care sunt…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *