AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeObstetrica și Ginecologie

Testarea fertilității la bărbați – teste de infertilitate

Infertilitatea la bărbați poate fi cauzată de dezechilibre hormonale, disfuncții sexuale sau de factori externi precum fumat sau stres. Există o serie de teste de sânge sau imagistice care pot identifica aceste cauze.

Infertilitatea la bărbați poate avea cauze multiple, care țin de calitatea spermatozoizilor, disfuncții sexuale, factori genetici, starea generală de sănătate, dar și de factori externi. Din fericire, testele de fertilitate pot identifica majoritatea cauzelor infertilității la bărbați, ajutând astfel cuplul să poată concepe. Mai departe, puteți afla care sunt factorii externi ce afectează fertilitatea la bărbați și cum se testează fertilitatea la bărbați.

Principalii factori externi care afectează fertilitatea la bărbați

Infertilitatea afectează aproximativ 8-12% dintre cupluri la nivel global, factorul masculin fiind determinant în circa 50% dintre cazuri, arată www.thelancet.com. Fertilitatea la bărbați poate fi afectată de disfuncții sexuale, dezechilibre hormonale, anticorpi anti-spermatici sau de factori genetici. Însă există și factori externi ce pot influența în mod negativ fertilitatea la bărbați. Potrivit https://web.stanford.edu, aceștia sunt:

  • Fumatul – scade în mod semnificativ cantitatea și motilitatea spermatozoizilor.
  • Consumul prelungit de marijuana și al altor droguri recreaționale
  • Consumul excesiv de alcool
  • Utilizarea de steroizi anabolizanți
  • Exercițiile fizice extrem de intense – acestea determină niveluri mari ale hormonilor steroizi, care pot cauza o deficiență de testosteron și, implicit, infertilitate
  • Lipsa vitaminelor C și Zinc din dieta alimentară
  • Lenjeria intimă strâmtă – determină creșterea temperaturii scrotale, ceea ce cauzează reducerea cantității de spermă produse
  • Expunerea la catastrofe ecologice și la toxine precum pesticide, vopseluri, radiații, substanțe radioactive, mercur sau metale grele
  • Malnutriție sau anemie
  • Stresul excesiv.

Eliminarea acestor factori poate fi un pas major atunci când cuplul dorește să aducă pe lume un copil.

Teste de fertilitate pentru bărbați

Există o serie de analize ale fertilității la bărbați:

Spermograma

O analiză a spermei este de multe ori recomandată atunci când cuplurile întâmpină dificultăți în conceperea unui copil. Spermograma va determina existența unui număr mic de spermatozoizi sau a unor anomalii ale spermei ce afectează fertilitatea la bărbați, arată www.healthline.com.

Ecografia testiculară

Ecografia testiculară este un test ce folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a genera imagini mai detaliate decât cele obținute prin razele X. Imaginile rezultate în urma ecografiei testiculare pot identifica și prezența varicocelului (o dilataţie a venelor situate la nivelul scrotului), ce poate fi o cauză a infertilității, precum și alte probleme ce pot afecta calitatea și producerea spermei, arată https://ucimenshealth.com.

Testul postcoital

Acest test analizează interacțiunea dintre mucusul cervical și spermatozoizi. Testul postcoital, numit și testul Sims-Huhner, ar trebui să reprezinte o parte integrantă a procesului de investigare a infertilității, dar nu poate substitui spermograma. Potrivit www.sciencedirect.com, acest test va determina existența hipervâscozității spermei sau a unui nivel scăzut al volumului spermei și constă în examinarea mucusului cervical la câteva ore după actul sexual.

Analize hormonale

Hormonii produși de glanda pituitară, hipotalamus și testicule au un rol esențial în producerea de spermatozoizi. Disfuncțiile apărute la nivelul acestor hormoni pot afecta fertilitatea la bărbați, dar și interesul pentru sex. Doi hormoni importanți în reproducere sunt hormonul foliculostimulant (FSH) și testosteronul, ale căror niveluri pot fi verificate prin teste de sânge, alături de hormonul luteinizant, prolactină și estradiol, arată www.reproductivefacts.org.

Teste genetice

Atunci când concentrația de spermă este foarte redusă, poate fi vorba despre o cauză genetică. Printr-un test al sângelui se poate verifica dacă există schimbări subtile în structura cromozomului Y, ceea ce poate indica existența unei anomalii genetice. Totodată, testele genetice pot scoate în evidență și prezența altor sindroame congenitale sau ereditare, arată www.mayoclinic.org.

Biopsia testiculară

Acest test constă în prelevarea unei probe de la nivelul testiculului. Dacă rezultatul biopsiei testiculare indică faptul că procesul de producere a spermei este normal, atunci problemele de fertilitate pot avea la bază alți factori. Biopsia testiculară este un test ce face parte din procesul de diagnosticare a infertilității, dar, de regulă, histologia testiculară nu expune cauza reală a infertilității, potrivit www.ncbi.nlm.nih.gov. Ea poate confirma însă o perturbare a spermatogenezei la bărbații în cazul cărora sunt identificate concentrații scăzute de spermă și niveluri mari ale hormonului de stimulare foliculară. Totodată, biopsia testiculară are un rol important în diagnosticarea azoospermiei obstructive (un blocaj la nivelul tractului reproducător).

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *