ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

10.000 de pași pe zi pot reduce la jumătate riscul de demență

  • Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și este a șaptea cauză de deces la nivel global. 
  • Există tot mai multe dovezi că activitatea fizică regulată nu doar că menține organismul sănătos, ci este și una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență.
  • Un nou studiu realizat în Marea Britanie arată că 4.000 de pași făcuți pe zi pot reduce riscul de demență cu 25%. Iar 10.000 de pași făcuți zilnic ar putea reduce riscul ca o persoană să dezvolte demență cu până la 50%.

Câți pași pe zi ajută la reducerea riscului de a dezvolta demență? Cercetătorii ar putea avea acum răspunsul datorită unui studiu publicat recent în JAMA NeurologyTrusted Source. Potrivit oamenilor de știință, dacă o persoană face în fiecare zi 10.000 de pași poate reduce riscul de demență cu până la 50%.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență, afectează aproximativ 5,8 milioane de oameni numai în Statele Unite.

Cei mai mari factori de risc pentru demență sunt:

  • vârsta 
  • genetica, 

Dar și: 

  • sexul – femeile sunt mai expuse riscului decât bărbații 
  • etnia.

Cu toate acestea, schimbările în stilul de viață –  cum ar fi exercițiile fizice regulate, controlul tensiunii arteriale și menținerea creierului stimulat – pot reduce riscul de demență, chiar și pentru cei care au unul sau mai mulți factori de risc.

Dr. Anton Porsteinsson, profesor și director al Programului de îngrijire, cercetare și educație pentru boala Alzheimer (AD-CARE) de la Centrul Medical al Universității din Rochester, a declarat pentru Medical News Today:

„O abordare largă și sănătoasă care ține cont de stilul de viață, dieta, exercițiile fizice, stimularea cognitivă, socializarea și somnul fac diferența. Multe dintre ele pot fi eficiente chiar dacă au început mai târziu, la o vârstă mai înaintată.”

Iar mișcarea regulată nu trebuie să însemne efort fizic intens. Potrivit studiului citat, un număr de aproximativ 10.000 de pași făcuți zilnic poate reduce riscul de demență cu până la 50%.

Cum a fost realizat studiul?

Studiul a folosit date furnizate de Biobank din Marea Britanie, o bază de date la scară largă care conține informații despre genetică, sănătate și stil de viață al indivizilor.  Cei 78.430 de participanți, dintre care 44,7% erau bărbați și 55,3% femei, au o vârstă medie de 61,1 ani, nu aveau boli cardiovasculare sau demență atunci când s-au înscris la studiu. 

Pentru studiu, participanții au trebuit să poarte un accelerometru la încheietura mâinii 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a măsura activitatea fizică. Cercetătorii au folosit apoi un algoritm pentru a calcula numărul de pași din datele colectate de dispozitiv.

Cercetătorii au luat în calcul variabile precum vârsta, sexul, rasa, statutul socioeconomic, fumatul, sănătatea generală și dieta atunci când au analizat datele.

Ce au constatat cercetătorii în urma studiului?

„Acesta este un studiu important care poate informa cu privire la ce acitivtate fizică este necesară pentru a obține beneficii pentru sănătate”, a spus dr. Claire Sexton, director principal al Asociației Alzheimer pentru programe științifice.

„Un punct forte al acestei lucrări este că a folosit o măsură obiectivă, larg înțeleasă a numărului de pași, mai degrabă decât date auto-raportate”, a menționat medicul.

Cercetătorii au descoperit că atât numărul de pași, cât și intensitatea pasului au fost asociate cu un risc redus de demență. Pentru cel mai mare beneficiu – o reducere cu 50% a riscului de demență – participanții au trebuit să meargă în jur de 9.800 de pași pe zi. Peste acest număr nu s-a mai observat niciun beneficiu.

Cu toate acestea, vestea bună pentru cei care nu pot realiza atât de mulți pași zilnic a fost că doar 3.826 de pași pe zi au redus riscul de demență cu 25%.

Dr. Anton Porsteinsson, profesor și director al Programului de îngrijire, cercetare și educație pentru boala Alzheimer (AD-CARE) de la Centrul Medical al Universității din Rochester, a declarat pentru Medical News Today:

„Nu este niciodată prea târziu pentru a începe să faci mișcare. Chiar și un efort relativ mic este benefic și poate fi adăugat pe măsură ce rezistența se îmbunătățește”, a spus el.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *