ŞTIRI MEDICALE

A fost aprobat primul comprimat oral pentru tratarea Alopecia areata (căderea părului)

  • a fost aprobat primul comprimat oral pentru tratarea alopericiei areata severă (căderea părului)
  • Alopecia areata este o afecțiune autoimună, care face ca părul să cadă pe alocuri
  • Se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Poate să apară pe scalp, dar și pe sprâncene, gene și față, precum și pe alte părți ale corpului. Alopecia areata poate începe în copilărie sau la vârsta adultă și conduce la suferință emoțională. 
  • În SUA, aproape 7 milioane de persoane sunt afectate de Alopecia areata 

Food and Drug Administration a aprobat luni medicamentul denumit denumit Baricitinib, primul comprimat oral pentru tratarea alopeciei areata severe. 

Alopecia areata poate afecta orice zonă a corpului care poartă păr, ceea ce duce la suferință emoțională: „Accesul la opțiuni de tratament sigure și eficiente este crucial pentru numărul semnificativ de americani afectați de alopecia severă. Aprobarea de astăzi va contribui la satisfacerea unei nevoi semnificative nesatisfăcute pentru pacienții cu alopecia areata severă”, a declarat într-un comunicat oficialul FDA, Kendall Marcus.

Medicamentul aprobat (cunoscut sub denumirea comercială Olumiant în Statele Unite ale Americii) aparține unei clase de medicamente numite inhibitori ai kinazei Janus. Acesta acționează prin interferarea cu calea celulară care duce la inflamație. Aprobarea sa pentru utilizarea împotriva alopeciei areata s-a bazat pe rezultatele a două studii clinice randomizate și controlate la care au participat în total 1.200 de adulți cu alopecie severă.

REZULTATE STUDIU 

După 36 de săptămâni, aproape 40% dintre cei care au luat doza mai mare au recăpătat 80% din părul de pe scalp, față de aproximativ 23% din grupul cu doza mai mică și 5% din grupul placebo. Aproximativ 45% dintre persoanele din grupul cu doza mai mare au observat, de asemenea, o regenerare semnificativă a sprâncenelor și a genelor.

EFECTE SECUNDARE

Printre cele mai frecvente efecte secundare s-au numărat:

  • infecții ale tractului respirator superior
  • dureri de cap
  • acnee
  • colesterol ridicat
  • creșterea unei enzime numite creatinfosfokinază

Până la acest medicament, tratamentele anterioare pentru alopecia areata au fost considerate experimentale și niciunul nu a fost aprobat. Baricitinib a fost aprobat anterior pentru tratamentul artritei reumatoide, iar în timpul pandemiei COVID-19 licența sa a fost extinsă la tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19.

Sursa: sciencealert.com 

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *