ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Ablația cu criobalon ca terapie inițială pentru fibrilația atrială

Un procent de 1,5-2% din populația generală suferă de fibrilație atrială, care este asociată cu creșterea riscului de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, dar ṣi cu o mortalitate crescută.

Conform Societății Europene de Cardiologie, care a elaborat în luna august a anului trecut, în colaborare cu Asociația Europeană de Chirurgie Cardio-toracică, un nou ghid european pentru managementul acestei afecțiuni, fibrilația atrială crește de 5 ori riscul de AVC.

Unii pacienți cu fibrilație atrială paroxistică simptomatică nu răspund la medicație. Pentru aceștia, s-a dovedit a fi eficientă ablația cu cateter, în locul terapiei medicamentoase antiaritmice, pentru menținerea ritmului sinusal.

Un studiu clinic recent, în care au fost înrolate persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 80 de ani, a analizat eficiența ablației cu criobalon, iar rezultatele indică faptul că această abordare, adoptată ca terapie inițială, a fost superioară terapiei medicamentoase pentru prevenirea recurenței aritmiei atriale la pacienții cu fibrilație atrială paroxistică, timp de un an.

Evenimentele adverse grave legate de procedură au fost foarte rare.

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2029554?query=featured_home

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *