Alimentație sănătoasă

Cele mai eficiente metode anti-stres

Într-o perioadă în care stresul afectează tot mai multe persoane, putând conduce chiar la tulburări psihice serioase, nicio metodă de combatere a acestuia nu este de neglijat. În afară de terapia cu sau fără medicamente, este bine de știut că există și o serie de alimente eficiente în combaterea stresului, dar și alte metode ușor de pus în practică.

O alimentație sănătoasă presupune și un aport echilibrat de nutrimente, fiind de preferat ca acestea să fie preluate din alimente cât mai puțin procesate, iar acolo unde este posibil, chiar în stare crudă. Există o serie de produse care se pot găsi cu ușurință în comerț și care, adăugate în programul alimentar constant, ajută la protejarea împotriva stresului și la gestionarea mai ușoară a situațiilor dificile sau solicitante. În continuare, vă prezentăm un top al celor mai eficiente alimente cu astfel de proprietăți.

Top 10 alimente anti-stres la îndemână

1. Ouăle

Ouăle sunt adesea denumite multivitamine ale naturii datorită profilului lor nutritiv impresionant. Ouăle întregi sunt pline de vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți necesari pentru un răspuns sănătos la stres. Acestea sunt bogate în colină, un nutrient găsit în cantități mari în doar câteva alimente. Cercetările experimentale pe animale au demonstrat că această substanță joacă un rol important în sănătatea creierului și poate proteja împotriva stresului.

2. Pătrunjelul

Pătrunjelul este o sursă concentrată de vitamina C, carotenoizi, flavonoide și uleiuri volatile, toate având puternice proprietăți antioxidante, acționând îndeosebi împotriva stresului oxidativ.

3. Usturoiul

Foarte folosit și apreciat în bucătăria românească pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor, usturoiul este bogat în compuși de sulf care ajută la creșterea nivelului de glutațion. Acest aliment antioxidant face parte din prima linie de apărare a corpului împotriva stresului.

4. Semințele de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă bogată de vitamina E. Această vitamină solubilă în grăsimi acționează ca un antioxidant puternic și este esențială pentru sănătatea mintală. Un aport scăzut al acestui nutrient a fost asociat cu modificarea dispoziției și instalarea depresiei. Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate și în alți nutrienți care reduc stresul, inclusiv magneziu, mangan, seleniu, zinc, vitaminele B și cupru.

5. Peștele gras

Peștii grași – macrou, hering, somon, sardine – sunt bogați în Omega 3 și vitamina D, ambele contribuind la echilibrarea sănătății fizice și emoționale.

6. Broccoli

Legumele crucifere precum broccoli sunt renumite pentru beneficiile lor pentru sănătate. O dietă bogată în legume crucifere poate reduce riscul de cancer, boli de inimă și depresie. Conține magneziu, vitamina C, folați și sulforafan, eficient și în tratarea obezității, printre altele.

7. Mușețelul

Mușețelul este o plantă medicinală folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru efectul său calmant. Ceaiul și extractul de mușețel ajută la un somn odihnitor și reduce simptomele de anxietate și depresie. Un studiu derulat timp de 8 săptămâni, efectuat pe 45 de persoane cu anxietate, a demonstrat că administrarea a 1,5 grame de extract de mușețel a redus nivelul de cortizol salivar și a îmbunătățit simptomele de anxietate.

8. Afinele

Aceste fructe de pădure sunt bogate în flavonoizi antioxidanți, cu efecte antiinflamatoare și neuroprotectoare puternice. Pot ajuta la reducerea inflamației legate de stres și la protejarea împotriva deteriorării celulare legate de stres.

9. Organele

Organele de vită și de pasăre (inima, ficatul, rinichii) sunt o sursă excelentă de vitamine B, în special B12, B6, riboflavină și folat, care sunt esențiale pentru controlul stresului. De exemplu, vitaminele B sunt necesare pentru producerea de neurotransmițători precum dopamina și serotonina, care ajută la reglarea dispoziției.

10. Cartofii dulci

Consumul de alimente bogate în carbohidrați integrali, bogate în nutrienți, precum cartofii dulci, poate ajuta la scăderea nivelului de cortizol, hormon eliberat de organism în situațiile de stres.

Alte alimente cu efect demonstrat anti-stres

Pulberea de Matcha

Această pudră de ceai verde este foarte populară în ultima perioadă, deoarece este bogată în L-teanină, un aminoacid neproteic cu proprietăți puternice de calmare a stresului. Studiile clinice efectuate până în prezent pe oameni și experimentele pe animale arată că matcha poate reduce semnificativ stresul, în cazul în care conținutul său de L-teanină este suficient de mare și cel de cofeină scăzut.

Mangold (sfecla elvețiană)

Sfecla elvețiană este o legumă cu frunze cu un bogat conținut de magneziu. 175 grame de mangold fiert conține 36% din aportul zilnic recomandat de magneziu, care are un rol important în combaterea anxietății și în răspunsul organismului la stres.

Anghinare

Folosită mai mult în țările mediteraneene, atât ca aliment, cât și pentru proprietățile sale medicinale, anghinarea este o sursă concentrată de fibre, bogată în special în prebiotice benefice pentru flora intestinală. Anghinarea are, de asemenea, un conținut ridicat de potasiu, magneziu, vitamina C și K, toate acestea fiind esențiale pentru un răspuns sănătos la stres.

Scoicile, midiile și stridiile

Moluștele cu cochilie, precum scoicile, midiile și stridiile, sunt bogate în aminoacizi precum taurina,  studiată pentru potențialele sale proprietăți de stimulare a bunei dispoziții. Acestea mai conțin vitamina B12, zinc, cupru, mangan și seleniu, care pot contribui la o stare de bine.

Alte metode pentru contracararea efectelor stresului

Pe lângă asigurarea necesarului nutritiv al organismului, specialiștii recomandă pentru combaterea stresului și plimbările în aer liber sau practicarea constantă, de cel puțin trei ori pe săptămână, a exercițiilor fizice.

În plus, nu este de neglijat nici rezervarea unui interval zilnic, de minimum 30 de minute pe zi, pentru hobby-uri sau alte activități plăcute sau relaxante. De exemplu, pentru o baie caldă prelungită, lectură sau vizionarea unui film.

În condițiile în care distanțarea socială este încă recomandată pentru stoparea răspândirii noului coronavirus, relațiile sociale pot fi menținute telefonic sau prin intermediul platformelor disponibile online, care pot intermedia comunicări audio-video. Menținerea legăturilor cu prietenii și familia este benefică pentru păstrarea sentimentului de apartenență socială.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLESFATURI MEDICALE

Excesele alimentare și consecințele acestora

5 Minute
Moderația reprezintă baza unei alimentații sănătoase. Atunci când există un consum în exces de alimente, pot să apară diverse probleme,…
Alimentație sănătoasăDiabet, boli de nutriție și metabolismLIFE STYLE

Regimul diabetic și tentațiile culinare din timpul Paștelui. Cu ce se pot delecta diabeticii

3 Minute
Pentru bolnavii de diabet, perioada Paștelui poate fi și mai dificilă decât de obicei, din cauza restricțiilor alimentare. Există însă…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Dieta disociată – cum funcționează

5 Minute
Dieta disociată se bazează pe principiul că un consum de alimente alcaline (fructe, legume, cereale) alături de alimente acide (ouă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *