ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate care pot contribui la identificarea unor alternative alimentare la medicamentele actuale prescrise pentru ţinerea sub control a greutăţii corporale. Cercetarea a fost publicată în International Journal of Food Science and Technology.

Studiul a analizat felul în care compuşii antioxidanţi, numiți și extracte fenolice, precum şi acizii organici (acid hidroxicitric) obţinuţi din Hibiscus sabdariffa, o varietate rezistentă de hibiscus, pot să inhibe formarea celulelor adipoase, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

În timp ce celulele tratate doar cu acid hidroxicitric nu au prezentat modificări ale conţinutului de grăsime din adipocite, extractele fenolice au putut să reducă acumulările de lipide cu aproximativ 95% în celulele stem derivate din ţesut adipos uman.

„Aceşti compuşi fenolici sunt obţinuţi din plante şi pot fi consumaţi de oameni, de aceea ar trebui să existe puţine efecte secundar sau chiar deloc”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Manisha Singh.

„Extractele fenolice din hibiscus pot contribui la crearea unui produs alimentar sănătos”

Consumul excesiv de lipide poate duce la formarea de celule adipoase, denumite adipocite, care au un rol vital în reglementarea energiei organismului şi a glicemiei, spun reprezentanții universității din Australia. Dacă aportul energetic depăşeşte consumul, acest fapt poate să ducă la creşterea atât a mărimii, cât şi a numărului de celule adipoase, contribuind la instalarea obezităţii.

„Extractele fenolice din hibiscus pot contribui la crearea unui produs alimentar sănătos, care să fie eficient atunci când interferează cu formarea de celule adipoase, dar care poate să şi ocolească efectele secundare negative ale unora dintre medicamentele actuale”, a declarat Benu Adhikari, de asemenea coautor al studiului şi profesor la RMIT.

În etapa viitoare, echipa de cercetători dorește să încapsuleze extractele fenolice pentru a le folosi în produse alimentare sănătoase. Potrivit oamenilor de știință care au realizat studiul, extractele pot fi transformate în particule mici şi utilizate la prepararea unor băuturi răcoritoare.

Surse: Xinhua, Agerpres, International Journal of Food Science and Technology

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Tratament împotriva migrenelor cu rezultate pozitive la testele clinice

1 Minute
Compania Pfizer a anunțat efecte pozitive în testele clinice realizate pe un medicament împotriva migrenelor, administrat cu ajutorul unui spray…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *