ŞTIRI MEDICALE

Borneolul previne leziunile neuronale după ischemia cerebrală

Borneolul este un compus organic terpenic și biciclic care poate fi extras din plante sau sintetizat chimic. Este un component important al medicinei chineze tradiționale și al medicamentelor administrate pentru tratarea accidentului vascular cerebral; efectele sale neuroprotectoare au fost confirmate în numeroase experimente.

Un nou studiu a avut ca scop examinarea sistematică a efectelor neuroprotectoare ale borneolului în reacția în cascadă a accidentului vascular cerebral ischemic în diferite perioade.

Specialiștii de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză Chengdu au analizat sistematic articolele despre experimente pe animale și cercetările cu privire la acțiunile borneolului împotriva accidentului vascular cerebral ischemic din ultimii 20 de ani. După selectarea articolelor, aceștia s-au concentrat asupra efectelor neuroprotectoare și a mecanismului de acțiune al borneolului în diferite stadii ale ischemiei cerebrale.

S-a dovedit că borneolul este eficient în prevenirea și tratamentul leziunilor nervoase în accidentul vascular cerebral ischemic. Mecanismele sale de acțiune includ îmbunătățirea fluxului sanguin cerebral, inhibarea toxicității aminoacizilor, blocarea supraîncărcării cu Ca2 + și creșterea rezistenței la leziuni în stadiul ischemic acut.

În stadiul ischemic subacut, borneolul poate antagoniza leziunile barierei hematoencefalice, poate interveni în reacții inflamatorii și poate preveni moartea neuronilor.

În etapa ischemică târzie, borneolul susține neurogeneza și angiogeneza în tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic.

În concluzie, borneolul previne leziunile neuronale după ischemie cerebrală prin diferite mecanisme de acțiune și poate mobiliza factori nutriționali endogeni pentru a grăbi repararea și regenerarea.

Borneolul poate favoriza și trecerea altor medicamente prin bariera hematoencefalică și poate spori efectul terapeutic al acestora.

Sursa: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.606682/abstract

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *