ŞTIRI MEDICALE

Calitatea somnului scade pe măsură ce temperatura globală crește

Somnul și calitatea somnului sunt foarte importante pentru sănătate. Lipsa somnului a fost asociată cu:

 • reducerea performanțelor cognitive
 • scăderea productivității
 • compromiterea funcției imunitare,
 • rezultate cardiovasculare negative
 • depresie
 • furie
 • comportament suicidar

În cadru unui studiu recent, cercetătorii au folosit dispozitive portabile de cercetare a somnului și au constatat că temperaturile exterioare ridicate sunt legate de o durată mai mică a somnului:

Studii din mai multe discipline au arătat în mod repetat că un somn slab este implicat într-o serie de rezultate negative pentru sănătate, de la reducerea funcției imunitare la înrăutățirea rezultatelor cardiovasculare și la o sănătate mintală mai slabă. De asemenea, somnul slab erodează performanța la locul de muncă și la școală. Faptul că efectele temperaturii sunt atât de răspândite și că temperaturile ridicate din timpul nopții vor deveni din ce în ce mai frecvente în următoarele decenii, face ca aceste constatări să fie foarte importante„, a declarat Marshall Burke, doctor în științe, profesor asociat de Știința Sistemului Pământului la Universitatea Stanford, care nu este implicat în acest studiu, pentru Medical News Today.

DATELE ANALIZATE

În cadrul studiului, cercetătorii au examinat 10 miliarde de observații despre somn, cuprinzând peste 7 milioane de înregistrări zilnice repetate ale somnului de la 47.628 de adulți din 68 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Aceste observații au inclus durata somnului pe timp de noapte și momentul somnului: începutul somnului, mijlocul somnului și decalajul.

S-a observat că probabilitatea de a dormi mai puțin de 7 ore crește treptat până la 10°C, iar atunci când temperaturile depășesc 10°C, probabilitatea de a avea un somn redus crește într-un ritm ridicat.

Temperaturile nocturne mai mari de 25°C au fost asociate cu 14 minute de somn mai puțin decât la persoanele care dormeau la temperaturi sub 10°C.

Studiul a fost publicat în One Earth , iar principalele concluzii sunt că: 

 • Temperaturile mai ridicate reduc somnul la nivel global, amplificând riscul de somn insuficient
 • persoanele în vârstă, femeile și locuitorii din țările cu venituri mici sunt cei mai afectați
 • Se estimează că schimbările climatice vor eroda în mod inegal somnul, mărind inegalitățile globale
 • Cei care locuiesc în zone cu climă mai caldă pierd mai mult somn la fiecare grad de creștere a temperaturii

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.