ŞTIRI MEDICALE

Cataractă: tratament promițător fără intervenție chirurgicală

Cataracta este o zonă tulbure care se formează în cristalinul ochiului și care duce la orbire, dacă nu este tratată.

65,2 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de cataractă (potrivit OMS) și reprezintă principala cauză a orbirii. 

În prezent, pentru cataractă este posibilă o singură soluție: intervenția chirurgicală. Dar un nou studiu arată rezultate promițătoare pentru tratarea cataractei în viitor fără intervenție chirurgicală. În cadrul cercetării recente, a fost studiată utilizarea unui compus chimic numit oxisterol pentru a trata cataracta fără intervenție chirurgicală la șoareci. Au fost observate îmbunătățiri la aproape jumătate dintre șoareci, dar vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma posibile rezultate pozitive și la oameni. 

Metodă și rezultate ale studiului: 

Cercetătorii au testat 35 de șoareci sălbatici și șoareci modificați genetic pentru a dezvolta opacitate a cristalinului prin alterarea proteinelor αB-cristalin sau αA-cristalin. În ochiul drept a 26 de șoareci, cercetătorii au administrat o singură picătură de oxisterol, VP1-001, direct pe suprafața oculară. Între timp, aceștia au administrat o picătură neutră în ochiul stâng. Nouă șoareci au fost lăsați netratați ca grup de control.Ținta tratamentului a fost reprezentată de mutațiile ale cristalinelor, care provoacă adesea cataractă la îmbătrânire.bVP1-001 a îmbunătățit opacitatea cristalinului pentru 61% dintre lentilele ochilor tratați de cercetători. Aceștia au observat o îmbunătățire de 1,0 a gradului de opacitate la 46% din șoarecii tratați.

Dr. Haci Ugur Celik, profesor asistent de oftalmologie clinică la Centrul Medical al Universității din Rochester, New York, a descris rezultatul ca fiind “spectaculos”, dar este neîncrezător în viitorul demersului propus: „deși rezultatul studiului îi încurajează pe cititori, nu cred că va exista o altă opțiune decât chirurgia de extracție pentru tratarea cataractei timp de mulți ani”, a adăugat el.

Dr. Ashley Brissette – specialist în chirurgia cataractei de la Weill Cornell Medicine care nu a fost implicată în studiu, a explicat pentru Medical News Today cum sunt tratate în prezent cataractele: „Tratamentul actual [pentru cataractă] este o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cristalinul tulbure și a-l înlocui cu un implant de cristalin intra-ocular care este transparent„. Dr. Brissette a subliniat că tratamentul pentru cataractă este crucial, deoarece poate „duce la creșterea riscului de demență și a riscului de accidentări pe măsură ce îmbătrânim”. 

Și Dr. Brissette a subliniat că rezultatele din prezent nu sunt suficiente pentru a schimba standardul actual de îngrijire pentru tratamentul cataractei și a adăugat că: „celălalt considerent este că, atunci când cataracta este îndepărtată chirurgical, putem implanta un implant de cristalin cu o prescripție în el pentru a diminua dependența de ochelari după operație, ceea ce reprezintă un beneficiu suplimentar al operației de cataractă.”

OMS și alte organizații și agenții neguvernamentale derulează programe pentru a ajuta cât mai multe persoane afectate de cataractă. În prezent, operația de cataractă nu este disponibilă în mod universal. 

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *