ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cele mai eficiente materiale pentru cariile dentare la copii

Un grup de cercetători clujeni din cadrul Institutului de Cercetări în Chimie Raluca Ripan al Universității Babeș-Bolyai (UBB), împreună cu colaboratori din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, au realizat un studiu despre cei mai eficienți sigilanți dentari pentru managementul cariilor dentare la copii și adolescenți.

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul clinic a patru sigilanti dentari legat de prima topografie molară permanentă și vârsta pacientului (când a fost aplicat sigilantul pentru prima dată). S-a evaluat, prin inspecție vizuală și palpare cu o sondă dentară, un grup de 200 de copii, înscriși corespunzător vârstei școlare (vârsta medie de 7 ani) și împărțit aleator în funcție de materialul utilizat ca sigilant dentar. Evaluarea clinică a sigilantului a fost făcută la intervale de 6, 12, 18 luni pentru evaluarea retenției materialului dentar. Copiii selectați pe baza criteriilor menționate mai sus au fost apoi împărțiți aleatoriu în patru grupe egale în funcție de sigilantul utilizat.

În acest studiu, molarii maxilari au avut o performanță mai bună în ceea ce privește retenția în comparație cu molarii mandibulari. După 12 luni, observăm că sigilanții dentari tind să se desprindă mai frecvent decât după 6 sau 18 luni.

Sigilanții pe bază de rășină și sigilanții cu sticlă ionomeră au performanțe comparabile și permit practicienilor o selecție în conformitate cu experiența individuală și condițiile specifice pacientului. Sigilantul aplicat în jurul vârstei de 7 ani are o performanță mai bună în ceea ce privește retenția, în studiul acesta. În contextul actual al managementului cariilor, scopul modelului medical este de a îmbunătăți și menține sănătatea dentară individuală prin prevenirea apariției cariilor cu metode simple și eficiente adaptate pacienților copii.

Având in vedere că dezvoltarea cariilor dentare este relativ ridicată în timpul erupției dinților permanenți și, cât mai curând posibil, trebuie aplicate materiale dentare de protecție pe suprafețele ocluzale accesibile, rezultatele din cadrul acestui studiu, privind valorile de retenție după aplicare într-un cabinet stomatologic obișnuit, ne permit să încurajăm utilizarea sigilanților dentari pentru protecția dinților copiilor în vederea unei sănătăți orale adecvate.

Sursa: https://news.ubbcluj.ro/cercetatorii-ubb-au-investigat-care-sunt-cele-mai-eficiente-materiale-pentru-managementul-cariilor-dentare-la-copii-si-adolescenti/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *