Dermatologie

Îngrijirea tenului și masca de protecție. 5 sfaturi utile

Masca pe care suntem nevoiți să o purtăm pentru a ne proteja și a-i proteja pe alții, în contextul pandemiei de COVID-19, poate avea efecte neplăcute asupra tenului.

Materialul din care sunt confecționate măștile de protecție poate fi agresiv cu tenul, însă, pentru că acestea trebuie purtate în continuare, cel puțin în spațiile închise și în zonele aglomerate, este nevoie de o îngrijire suplimentară a pielii feței, astfel încât să evităm ca aceasta să aibă de suferit. Iată câteva sfaturi utile pentru îngrijirea tenului uscat, gras, mixt sau sensibil!

Curăță și hidratează tenul după fiecare purtare a măștii

Este important ca, după fiecare purtare a măștii, mai ales dacă vorbim de un interval de câteva ore, tenul să fie demachiat, curățat și hidratat, astfel încât să eliminăm bacteriile depuse și să reîmprospătăm pielea. Pentru îngrijirea tenului acasă, o metodă eficientă este și aplicarea măștilor, cu efect de purificare sau de hidratare.

  • Pentru tenul uscat, este nevoie de un nivel mai mare de hidratare, astfel că se recomandă o curățare mai blândă și o cremă ce conține ceramide sau acid hialuronic.
  • Îngrijirea tenului gras (ten care secretă glande sebacee în exces) include curățarea tenului în fiecare dimineață și seară și folosirea unui produs de curățare destinat acestui tip de tip, o dată pe săptămână, de exemplu produsele pe bază de apă sărată. Recomandate pentru tenul gras sunt și produsele care conțin ulei de arbore de ceai sau aloe vera.
  • Pentru îngrijirea tenului mixt (o combinație între tenul uscat și tenul gras), este importantă folosirea produselor adaptate acestui tip de piele. Pentru demachiere, este recomandată apa micelară, iar cremele de zi și de seară trebuie să fie hidratante. De asemenea, acest tip de ten are nevoie de exfoliere, o data pe săptămână, urmată, desigur, de o cremă puternic hidratantă.
  • Tenul sensibil este predispus la înroșire, iritație și acnee, de aceea are nevoie de atenție și îngrijire corespunzătoare. Se recomandă folosirea unor produse cu efect tonifiant, a unor creme cu pH neutru și a unor măști antiiritante, și exfoliere mai puțin frecventă, la interval de două săptămâni, cu produse non-agresive.

Evită machiajul atunci când urmează să porți masca pentru mai multe ore

Chiar dacă din rutina zilnică a multor femei nu lipsește folosirea produselor de make-up, machiajul acoperit de mască poate bloca porii, adesea rezultând apariția coșurilor. Însă, atunci când este necesar, o soluție la îndemână este folosirea de produse care au mențiunea non-comedogenic sau nu astupă porii.

Poartă o mască ce îți este confortabilă

Este important ca masca să fie potrivită, pentru a evita senzația de disconfort, senzație care determină de multe ori tentația de atingere a feței. Asigură-te, astfel, că masca îți acoperă nasul și bărbia, dar fără a te strânge însă, deoarece, dacă masca îți este prea mică, materialul poate agresa tenul într-o mai mare măsură.

Folosește detergenți hipoalergenici pentru a-ți spăla masca

În cazul în care folosești măști reutilizabile, spală-le cu detergent hipoalergenic, fără parfum – acesta nu este atât de agresiv cu pielea, precum detergenții clasici, astfel că îți va asigura un nivel mai ridicat de protecție împotriva iritațiilor cauzate de mască.

Nu întrerupe tratamentul recomandat de dermatolog

Dacă te confrunți cu probleme ale tenului, cum ar fi rozacee, eczeme sau acnee, este important să continui tratamentul recomandat de medicul specialist, chiar dacă purtarea măștii poate fi resimțită ca un impediment. Discută cu medicul dermatolog despre cel mai bun plan de tratament, care să fie compatibil cu tipul de mască pentru care ai optat.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Boala serului. Ce este și cum o recunoaștem?

2 Minute
Boala serului este o reacție similară cu o alergie. Sistemul imunitar reacționează la medicamente care conțin proteine utilizate în tratarea…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Boala Impetigo: Cauze și Simptome

3 Minute
Impetigo este o infecție cutanată bacteriană comună, superficială și foarte contagioasă, caracterizată prin pustule și cruste de culoare gălbuie. Infecția…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Alunițele. Tot ce trebuie să știi despre alunițe. Modificarea aspectului alunițelor

3 Minute
Cunoști pe cineva care nu are deloc alunițe? Puțin probabil. Despre alunițe circulă o mulțime de idei. O vorbă din…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.