ŞTIRI MEDICALE

Celulele sistemului imunitar ar putea proteja sănătatea creierului

Oamenii de știință din cadrul Universității Virginia, SUA, au descoperit un nou posibil beneficiu al celulelor imunitare, în special al celulelor microgliale. Acestea ar putea ajuta creierul să-și îndeplinească funcțiile în mod corespunzător și ar putea regla circulația sângelui la nivel cerebral. Prin aceste procese, creierul nostru ar putea fi protejat în fața unor boli precum accidentul vascular cerebral sau demența.

Celulele microgliale reprezintă cele mai importante celule imunitare ale sistemului nervos central și au funcții similare cu cele ale celulelor macrofage. Au rol de a preveni inflamațiile neuronale și infecțiile specifice sistemului nervos central. Studiul oamenilor de știință ai Universității Virginia, SUA, evidențiază legătura care se creează între boli precum scăderea funcției cognitive, demență și accidentul vascular și afecțiunile vaselor de sânge de la nivelul creierului. Cercetarea arată că celulele microgliale pot asigura o protecție a vaselor capilare din creier, prin îndeplinirea funcției lor imunitare.

De asemenea, aceleași celule au capacitatea de a menține circulația sângelui în zona creierului într-un nivel normal. „Aceste celule sunt studiate de peste două decenii, dar este pentru prima dată când suntem convinși că sănătatea vaselor de sânge ale creierului poate fi menținută cu ajutorul celulelor microgliale”, a precizat Ukpong B. Eyo, șeful Departamentului de Neuroștiințe din cadrul Universității Virginia, citat de news-medical.net. Oamenii de știință cred că descoperirea lor va reprezenta un pas important în studiul bolilor care afectează vasele de sânge ale creierului.

Sursă:

https://www.news-medical.net/news/20211018/Research-reveals-new-role-of-immune-cells-that-protect-the-brain-from-disease-and-injury.aspx

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *