Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată un studiu recent realizat de cercetătorii australieni. Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Neuroimaging and Brain Lab din cadrul Universităţii Naţionale din Australia (ANU) și, potrivit acesteia, riscul de a dezvolta demență este redus prin consumul de nuci, spanac sau alte alimente ce conțin magneziu.
Cercetătorii au studiat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv cu vârste cuprinse între 40 şi 73 de ani din Marea Britanie pe o perioadă de 16 luni, notează agenția de presă Xinhua.
Aceștia au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care consumă peste 550 mg de magneziu zilnic, vârsta creierului lor este, la 55 de ani, cu un an mai mică în comparaţie cu cei care au un aport normal de magneziu de 350 mg zilnic.
O dietă bogată în magneziu are beneficii pentru sănătatea cerebrală, spun cercetătorii
Potrivit studiului, efectele preventive ale unui aport alimentar mai ridicat de magneziu ar putea începe la persoanele cu vârsta în jur de 40 de ani sau mai devreme, spun autorii studiului.
”Studiul nostru arată că o creştere de 41% în aportul de magneziu ar putea duce la o pierdere mai redusă a volumului cerebral asociată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă o funcţie cognitivă mai bună şi un risc mai scăzut sau întârziat de debut al demenţei mai târziu în viaţă. Cercetarea scoate în evidenţă beneficiile potenţiale ale unei diete bogate în magneziu şi rolul pe care acesta îl îndeplineşte în promovarea sănătăţii celebrale”, a precizat autoarea care a coordonat studiul, Khawlah Alateeq.
Studiul mai arată că în special femeile aflate în postmenopauză beneficiază de efectele neuroprotectoare ale unei diete bogate în magneziu, în comparaţie cu bărbaţii.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel global, cea mai răspândită formă fiind boala Alzheimer. Numărul cazurilor ar putea să se tripleze până la 150 de milioane înainte de 2050, iar prevenția rămâne cea mai importantă măsură, susțin experții sanitari ai OMS.
Surse: neurosciencenews.com/ANU -The Australian National University