ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

8.000 de pași parcurși o dată sau de două ori pe săptămână reduc riscul de mortalitate (studiu)

Parcurgerea a 8.000 de pași – aproximativ 6,4 kilometri – în una sau două zile pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de deces prematur, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific JAMA Network Open.

Deși se știe că exercițiile fizice regulate reduc riscul de mortalitate, noul studiu realizat în Statele Unite a analizat beneficiile pentru sănătate ale mersului intensiv pe jos, doar câteva zile pe săptămână, realtează AFP.  Pentru cercetare, oamenii de știință de la Universitatea Kyoto și Universitatea din California, Los Angeles au analizat date de la 3.100 de adulți americani.

Ei au descoperit că cei care au mers 8.000 de pași sau mai mulți una sau două zile pe săptămână au avut 14,9% mai puține șanse de a muri într-o perioadă de 10 ani decât cei care nu au atins niciodată acest punct.

Pentru cei care au mers 8.000 de pași sau mai mult trei până la șapte zile pe săptămână, riscul de mortalitate a fost și mai mic – 16,5%.

Mersul pe jos a adus beneficii majore pentru sănătate pentru cei trecuți de 65 de ani

Beneficiile pentru sănătate ale celor 8.000 de pași sau mai mult făcuți în una sau două zile pe săptămână au părut mai mari pentru participanții cu vârsta de peste 65 de ani.

„Numărul de zile pe săptămână în care se parcurg 8.000 de pași sau mai mult a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate cardiovasculară și de toate cauzele”, au spus cercetătorii. „Aceste descoperiri sugerează că indivizii pot primi beneficii substanțiale pentru sănătate mergând doar câteva zile pe săptămână”, au mai spus aceștia.

Pentru studiu, oamenii de știință au folosit numărul zilnic de pași de la cei 3.100 de participanți în 2005 și 2006 și le-au examinat datele despre riscul de mortalitate 10 ani mai târziu.

Dintre participanți, 632 nu au făcut cei 8000 de pași în nicio zi din săptămână, 532 au făcut 8.000 de pași sau mai mulți una până la două zile pe săptămână și 1.937 au făcut 8.000 sau mai mulți pași trei până la șapte zile pe săptămână.

În medie, un adult din SUA parcurge 3.000-4.000 de pași pe zi, conform Clinicii Mayo, care spune că mersul pe jos ca o activitate regulată poate reduce riscul de boli de inimă, obezitate, diabet, hipertensiune arterială și depresie.

Studiul amplu poate fi consultat aici

Sursa: AFP/jamanetwork.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *