ŞTIRI MEDICALE

E mai probabil ca anxietatea să se transmită de la mamă la…

  • Un studiu realizat recent arată că anxietatea e mai probabil să fie transmisă de mamă fiicei, iar tatăl care nu suferă de anxietate îi protejează pe fii de dezvoltarea acestei afecțiuni. 
  • Cercetătorii au examinat un set de date de la aproximativ 400 de copii canadieni, în vârstă de aproximativ 10 ani, care au participat anterior la un studiu axat pe familiile cu risc de tulburări de dispoziție. 
  • Alte studii au făcut legătura între tulburările de anxietate ale părinților și o probabilitate mai mare de tulburări de anxietate la copiii lor.
  • Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Despre anxietate se cunoaște faptul că se transmite în familie, dar cercetările sugerează acum că tulburările de anxietate se transmit de la mamă la fiică, dar și că tatăl care nu suferă de anxietate îi protejează pe fii de dezvoltarea acestei afecțiuni.

PREMISA

Dacă genetica ar juca un rol mai important, se presupune că tulburările de anxietate ar apărea la copiii de ambele sexe în aceeași proporție, indiferent dacă mama sau tatăl este părintele care transmite afecțiunea de anxietate.

Dacă dezvoltau copiii tulburări de anxietate pentru că se modelau și învățau de la un părinte de același sex, ar fi de așteptat un model distinct de transmitere de la mamă la fiică și de la tată la fiu. Acesta lucru este ceea ce au descoperit cercetătorii – cel puțin într-o anumită măsură. 

REZULTATE

În cadrul studiului, copiii care au avut un părinte de același sex cu o tulburare de anxietate au avut de aproape trei ori mai multe șanse de a dezvolta aceeași afecțiune în comparație cu colegii lor.

A fost observat în cadrul studiului faptul că tulburarea de anxietate a unei mame (dar nu și a unui tată) a crescut riscul ca fiica lor să fie diagnosticată cu o afecțiune de anxietate.

Fiii nu aveau mai multe șanse de a suferi de o tulburare de anxietate dacă tatăl lor avea una, dar dacă tatăl lor nu avea o tulburare de anxietate, acest lucru reducea riscul fiului de a dezvolta una. 

În general, faptul de a avea un părinte de sex opus fără o afecțiune de anxietate nu a fost protector în același mod ca și faptul de a avea un părinte de același sex fără această afecțiune.

LIMITĂRI 

Studiul nu a putut demonstra cauza și efectul, deoarece a fost observațional și retrospectiv. 

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *