ŞTIRI MEDICALE

E mai probabil ca anxietatea să se transmită de la mamă la…

  • Un studiu realizat recent arată că anxietatea e mai probabil să fie transmisă de mamă fiicei, iar tatăl care nu suferă de anxietate îi protejează pe fii de dezvoltarea acestei afecțiuni. 
  • Cercetătorii au examinat un set de date de la aproximativ 400 de copii canadieni, în vârstă de aproximativ 10 ani, care au participat anterior la un studiu axat pe familiile cu risc de tulburări de dispoziție. 
  • Alte studii au făcut legătura între tulburările de anxietate ale părinților și o probabilitate mai mare de tulburări de anxietate la copiii lor.
  • Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Despre anxietate se cunoaște faptul că se transmite în familie, dar cercetările sugerează acum că tulburările de anxietate se transmit de la mamă la fiică, dar și că tatăl care nu suferă de anxietate îi protejează pe fii de dezvoltarea acestei afecțiuni.

PREMISA

Dacă genetica ar juca un rol mai important, se presupune că tulburările de anxietate ar apărea la copiii de ambele sexe în aceeași proporție, indiferent dacă mama sau tatăl este părintele care transmite afecțiunea de anxietate.

Dacă dezvoltau copiii tulburări de anxietate pentru că se modelau și învățau de la un părinte de același sex, ar fi de așteptat un model distinct de transmitere de la mamă la fiică și de la tată la fiu. Acesta lucru este ceea ce au descoperit cercetătorii – cel puțin într-o anumită măsură. 

REZULTATE

În cadrul studiului, copiii care au avut un părinte de același sex cu o tulburare de anxietate au avut de aproape trei ori mai multe șanse de a dezvolta aceeași afecțiune în comparație cu colegii lor.

A fost observat în cadrul studiului faptul că tulburarea de anxietate a unei mame (dar nu și a unui tată) a crescut riscul ca fiica lor să fie diagnosticată cu o afecțiune de anxietate.

Fiii nu aveau mai multe șanse de a suferi de o tulburare de anxietate dacă tatăl lor avea una, dar dacă tatăl lor nu avea o tulburare de anxietate, acest lucru reducea riscul fiului de a dezvolta una. 

În general, faptul de a avea un părinte de sex opus fără o afecțiune de anxietate nu a fost protector în același mod ca și faptul de a avea un părinte de același sex fără această afecțiune.

LIMITĂRI 

Studiul nu a putut demonstra cauza și efectul, deoarece a fost observațional și retrospectiv. 

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

1 Minute
Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *