CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Noi date despre vaccinurile anti-COVID-19

Ultimele date despre eficacitatea vaccinului Moderna au fost publicate în The New England Journal of Medicine. Cel mai recent studiu clinic de fază 3 efectuat în S.U.A., care a înrolat peste 30 000 de voluntari, arată că vaccinul mRNA-1273 are o eficacitate de 94,1%, inclusiv în prevenirea formelor grave de COVID-19.

În afară de reacțiile locale și sistemice tranzitorii, nu au fost identificate probleme de siguranță.

Ieri a început administrarea acestui vaccin și în România. Cea de-a treia tranșă de vaccinuri Moderna (42 000 de doze) va ajunge astăzi în țară. Cel de-al treilea vaccin aprobat în UE, cel produs de AstraZeneca, va fi administrat pentru început doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. România va primi 1,7 milioane de doze de vaccin AstraZeneca în primul trimestru al acestui an.

Conform datelor furnizate de CNCAV, au fost administrate până acum 6 443 de vaccinuri Moderna și 788 352 de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech.

Au fost înregistrate reacții adverse medii și minore, la o persoană vaccinată cu mRNA-1273 și la 2 113 persoane vaccinate cu Comirnaty. 8 reacții adverse sunt în curs de investigare, iar ieri a fost consemnat și primul caz de reacție adversă severă, dar tranzitorie, constând în paralizie facială parțială, la o persoană de 32 de ani, de sex feminin. Reacția s-a produs după administrarea celei de-a doua doze din vaccinul Pfizer/BioNtech.

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035389?query=featured_home

 

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *