ŞTIRI MEDICALE

Nou studiu: Exercițiile fizice sunt hrană pentru creier

Au fost cercetate mecanismele implicate în relația dintre exercițiile fizice și sănătatea creierului într-un nou studiu. Cercetările anterioare au arătat că un volum mai mare de materie cenușie poate contribui la protejarea împotriva demenței prin îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

La studiu au participat 134 de persoane cu vârsta medie de 69 de ani care nu aveau probleme de memorie. Participanții au completat un sondaj privind activitatea fizică care acoperea ultimele 12 luni și au făcut scanări cerebrale pentru a măsura metabolismul glucozei și volumul creierului.

Metabolismul glucozei în creier asigură combustibil pentru creier prin generarea unei molecule cheie pentru menținerea sănătății neuronilor și a altor celule. Un metabolism redus al glucozei în creier poate fi observat la persoanele cu demență.

Dr. Sheldon Zablow, profesor asistent de medicină la University of California San Diego Medical School din La Jolla, California a afirmat despre acest studiu:

Exercițiul fizic a fost adesea numit hrană pentru creier, multe studii demonstrând beneficiile exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea sănătății creierului și reducerea riscului de demență. Acest studiu de cercetare actual afirmă că activitatea fizică îmbunătățește funcția cognitivă a creierului prin îmbunătățirea metabolismului insulinei. Îmbunătățirea controlului greutății poate limita rata de pierdere a volumului creierului, un factor de risc cunoscut pentru demență.”

„Acest studiu se adaugă la volumul tot mai mare de cercetări cu privire la beneficiile unei vieți active asupra sănătății creierului, în special pe măsură ce îmbătrânim.” ( Dr. Moore, interviu acordat Medical News Today)

Cercetarea este publicată în ediția online Neurology – revista medicală a Academiei Americane de Neurologie (din aprilie 2022).

Sursa: Medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

8.000 de pași parcurși o dată sau de două ori pe săptămână reduc riscul de mortalitate (studiu)

2 Minute
Parcurgerea a 8.000 de pași – aproximativ 6,4 kilometri – în una sau două zile pe săptămână poate reduce semnificativ…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *