ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O analiză a plasmei femeilor însărcinate poate detecta autismul la făt

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din California au identificat în plasma femeilor însărcinate o serie de biomarkeri care pot ajuta la diagnosticarea copiilor cu autism încă înainte să se nască. Analiza are o precizie de 100%.

Cercetătorii de la UC Davis MIND Institute, afliliat la Universitatea din California, au identificat mai multe tipare de autoanticorpi materni asociați cu autismul. Autoanticorpii sunt proteine imune care atacă propriile țesuturi ale unei persoane. Anterior, specialiștii au descoperit că autoanticorpii unei mame însărcinate pot afecta creierul fătului în creștere și îi pot modifica dezvoltarea.

Echipa de cercetare a analizat probe de plasmă recoltate de la mamele înscrise în studiul CHARGE, pentru a detecta reactivitatea la opt proteine diferite prezente în creierul fetal. Apoi au folosit un algoritm de învățare automată (machine learning) pentru a determina care tipare de autoanticorpi au fost asociate în mod specific cu un diagnostic de tulburare din spectrul autist.

Programul de învățare automată a analizat aproximativ 10 000 de modele și a identificat trei tipare principale asociate cu tulburarea din spectrul autist legată de autoanticorpii materni (a cărei proporție este de 20% din totalul cazurilor): CRMP1 + GDA, CRMP1 + CRMP2 și NSE + STIP1.

Specialiștii au descoperit, de asemenea, că reactivitatea la CRMP1 în oricare dintre modelele principale crește semnificativ riscul copilului de a dezvolta o formă severă de autism.

Sursa: https://www.nature.com/articles/s41380-020-00998-8

Articole recomandate
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Ultimele date despre vaccinul Pfizer: eficiență de 94% într-un studiu de amploare

1 Minute
Cel mai mare studiu clinic efectuat până în prezent arată că vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, BNT162b2, are în realitate…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19 poate cauza căderea părului

1 Minute
Asociația Academiei Americane de Dermatologie a confirmat recent faptul că mulți supraviețuitori ai COVID-19 dezvoltă, printre reacțiile secundare, alopecie (căderea…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Oamenii de știință caută persoane cu rezistență naturală față de COVID-19

1 Minute
Unii oameni beneficiază de o rezistență naturală față de infecții. Așa cum s-a constatat că anumite grupe de sânge oferă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *