ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O analiză a plasmei femeilor însărcinate poate detecta autismul la făt

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din California au identificat în plasma femeilor însărcinate o serie de biomarkeri care pot ajuta la diagnosticarea copiilor cu autism încă înainte să se nască. Analiza are o precizie de 100%.

Cercetătorii de la UC Davis MIND Institute, afliliat la Universitatea din California, au identificat mai multe tipare de autoanticorpi materni asociați cu autismul. Autoanticorpii sunt proteine imune care atacă propriile țesuturi ale unei persoane. Anterior, specialiștii au descoperit că autoanticorpii unei mame însărcinate pot afecta creierul fătului în creștere și îi pot modifica dezvoltarea.

Echipa de cercetare a analizat probe de plasmă recoltate de la mamele înscrise în studiul CHARGE, pentru a detecta reactivitatea la opt proteine diferite prezente în creierul fetal. Apoi au folosit un algoritm de învățare automată (machine learning) pentru a determina care tipare de autoanticorpi au fost asociate în mod specific cu un diagnostic de tulburare din spectrul autist.

Programul de învățare automată a analizat aproximativ 10 000 de modele și a identificat trei tipare principale asociate cu tulburarea din spectrul autist legată de autoanticorpii materni (a cărei proporție este de 20% din totalul cazurilor): CRMP1 + GDA, CRMP1 + CRMP2 și NSE + STIP1.

Specialiștii au descoperit, de asemenea, că reactivitatea la CRMP1 în oricare dintre modelele principale crește semnificativ riscul copilului de a dezvolta o formă severă de autism.

Sursa: https://www.nature.com/articles/s41380-020-00998-8

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Premieră mondială: oamenii de știință au cultivat "embrioni sintetici" din celule de șoareci

1 Minute
Oamenii de știință au cultivat „embrioni sintetici” din celule de șoareci fără a folosi spermă, ovule sau uter.  Procesul, o…
ŞTIRI MEDICALE

Variola maimuței, declarată urgență globală de către OMS

1 Minute
23 iulie: OMS declară variola maimuței urgență globală de sănătate publică  În 75 de țări au fost raportate 16.000 de…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de extract de ceai verde poate reduce nivelul de zahăr din sânge, arată un nou studiu

2 Minute
Un nou studiu a fost primul care a evaluat dacă beneficiile antiinflamatorii ale ceaiului verde în intestin ar putea avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.