Alimentație sănătoasă

Ghimbirul – proprietăți și beneficii

Ghimbirul este o plantă originară din Asia de Sud-Est, despre ale cărei proprietăți binefăcătoare se cunosc informații încă dinaintea erei noastre. De exemplu, despre filosoful Confucius s-a scris în jurul anului 300 î.e.n. că mânca zilnic ghimbir, iar între primele întrebuințări ale acestei plante au fost combaterea scorbutului și a problemelor reumatice. În timp, ghimbirul a devenit un remediu important împotriva multor afecțiuni – în secolul 14, o jumătate de kilogram de ghimbir se vindea la prețul unei oi. Încă de pe atunci, se folosea pentru a reduce greața, pentru a ajuta digestia și pentru a combate gripa.

În prezent, ghimbirul este una dintre cele mai sănătoase plante din lume, de la care folosim tulpina subterană (rizomul), numită de majoritatea oamenilor rădăcină de ghimbir. Poate fi folosită proaspătă, uscată, sub formă de suc, ulei sau pudră.

Proprietățile ghimbirului

Printre altele, ghimbirul este recunoscut și astăzi ca un remediu pentru durerile menstruale și pentru greață. Este important să urmăriți care sunt valorile nutriționale ale ghimbirului, mai ales dacă ați ales folosirea lui regularitate. Iată valorile pentru 100 de grame:

 • calorii: 80
 • grăsimi: 0,8g
 • colesterol: 0 mg
 • carbohidrați: 18 g
 • proteine: 1,8 g
 • potasiu: 415 mg = 9% din cantitatea recomandată zilnic;
 • magneziu: 43 mg = 12% din cantitatea recomandată zilnic;
 • fosfor: 34mg = 5% din cantitatea recomandată zilnic;
 • fier: 0,6 mg = 5% din cantitatea recomandată zilnic;
 • calciu: 16 mg = 2% din cantitatea recomandată zilnic;
 • vitamina B6: 0,2 mg = 12% din cantitatea recomandată zilnic;
 • vitamina C: 5mg = 6% din cantitatea recomandată zilnic.

 

Beneficiile ghimbirului

Contribuie la reducerea inflamațiilor și a riscului de apariție a cancerului

Grație unuia dintre principalii săi compuși, gingerolul (compus al ghimbirului căruia i se datorează în mare parte aroma puternică), ghimbirul acționează ca un puternic antiinflamator și antioxidant. Este demonstrat științific că ajută la diminuarea stresului oxidativ (cel care este responsabil pentru excesul radicalilor liberi din organism).

În plus, efectul gingerolului a fost arătat și într-un studiu care și-a propus să descopere în ce măsura consumul constant poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal. Două grame de extract de ghimbir administrate zilnic au scăzut considerabil inflamațiile din zona colonului. Alte studii incipiente care însă au nevoie de multe dovezi au arătat că ghimbirul poate juca un rol important în lupta cu cancerul pancreatic, de ficat, de sân sau ovarian.

Scade nivelul zahărului din sânge

S-au realizat studii care arată că ghimbirul ar putea avea un efect de scădere majoră a nivelului de zahăr din sânge. Așadar, ar putea fi un aliat important al diabeticilor, dar și al celor care vor să acționeze pentru a diminua riscurile de a dezvolta această boală. Studiul sunt recente, de aceea e nevoie de cercetare suplimentară pentru a ști cu siguranță că efectul va fi prezent la scară largă.

Ajută în lupta cu bolile autoimune

Cel mai nou studiu, publicat în ianuarie 2021 arată că ghimbirul poate proteja împotriva progresiei unor boli autoimune. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat, în primă fază a cercetărilor efectuate pe șoareci, că gingerolul din ghimbir contracarează lupusul și sindromul antifosfolipidic.

Stimulează digestia

Este demonstrat științific faptul că ghimbirul grăbește digestia. S-au făcut cercetări atât asupra unor grupuri de oameni care sufereau de indigestie, dar și asupra unora care nu aveau nicio afecțiune, iar golirea accelerată a stomacului s-a constatat în ambele situații. Cum se produce acest lucru? Prin relaxarea mușchilor stomacului, sistemul digestiv își poate vedea liniștit de digestia alimentelor. De asemenea, sunt stimulate enzimele care grăbesc absorbția nutrienților, astfel sunt evitate balonările și indigestiile.

Previne infecțiile

Extractul de ghimbir contribuie în lupta cu infecțiile. Tot gingerolul este responsabil pentru efectul pozitiv în infecțiile cavități bucale (gingivite și periodontită).  Acționează prin inhibarea dezvoltării bacteriilor și a virusurilor.

Scade colesterolul

Un nivel ridicat al colesterolului LDL poate duce în timp la afecțiuni cardiace. Consumat zilnic timp de 45 de zile, ghimbirul scade nivelul acestui tip de colesterol, a arătat un studiu realizat în Arabia Saudită. De asemenea, ghimbirul ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin facilitarea circulației sanguine.

Combate greața

Ghimbirul a fost încă de la început și este considerat și azi eficient în combaterea stărilor de greață. Gravidele pot consuma, cu acordul medicului, o cantitate de cel mult 1,5 grame de extract de ghimbir pentru a calma greața de dimineață. De reținut este însă că femeile însărcinate care se află în preajma nașterii sau cele care au avut avorturi trebuie să evite consumul de ghimbir.

Ghimbirul poate fi folosit și în alte situații în care apare greața – rău de mare, rău de mașină și, de asemenea, pentru eventuale stări de amețeală care însoțesc greața.

Reduce durerea menstruală

Un studiu din 2009 a arătat că ghimbirul poate ajuta la reducerea durerilor din perioada menstruală, la fel de eficient precum o face ibuprofenul.

Combate gripa

Ghimbirul susține funcționarea normală a sistemului imunitar și luptă împotriva agenților patogeni. Are, în același timp, mai multe proprietăți care-l recomandată pentru folosire în cazurile de gripă sau răceală: stimulează procesul transpirației (deci ajută dacă apare febra) și funcționează ca un expectorant natural, ajutând astfel și în problemele respiratorii.

Eficient în îngrijirea părului și a pielii

Așa cum e menționat și anterior, ghimbirul are un puternic efect antioxidant, motiv pentru care este prezent și în compoziția multor produse cosmetice pentru piele. Tot pe bază de ghimbir există și tratamente împotriva căderii părului.

Poate contribui la scăderea în greutate

Capacitatea ghimbirului de a influența scăderea în greutate ar putea fi legată de  proprietatea sa de a crește numărul de calorii arse sau de a reduce inflamațiile. Un studiu de specialitate din 2019 a arătat că suplimentele pe bază de ghimbir au ajutat semnificativ la scăderea în greutate.

Consumul de ghimbir nu este recomandat copiilor mici, femeilor care alăptează și celor însărcinate, aflate aproape de termen, pentru că încă nu există suficiente studii realizate. Aceste categorii pot opta pentru ghimbir crud sau sub orice altă formă, doar dacă medicul specialist indică acest lucru!

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *