Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

O terapie genică ar putea combate boala Alzheimer

Cercetătorii au folosit o strategie de inginerie genetică pentru a reduce dramatic nivelurile de tau – o proteină-cheie care se acumulează în creier în timpul dezvoltării bolii Alzheimer – într-un model al afecțiunii la animale.

Rezultatele, obținute de investigatorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) și Sangamo Therapeutics Inc., ar putea duce la un tratament potențial promițător pentru pacienții cu această boală devastatoare.

Așa cum este descrisă în Science Advances, strategia implică o tehnologie de reglare a genelor numită „factori de transcripție a proteinelor din degete de zinc” (ZFP-TFs), care sunt proteine care leagă ADN-ul și pot fi folosite pentru a viza și influența expresia genelor specificate. În acest caz, terapia a fost concepută pentru a viza și a reduce expresia genei care codifică proteina tau.

Șoarecii cu boală Alzheimer au primit o singură injecție – care a folosit un virus inofensiv pentru a livra ZFP-TF către celule – direct în regiunea hipocampului, sau intravenos.

Tratamentul cu ZFP-TF a redus nivelurile de proteine tau în creier cu 50% până la 80% timp de 11 luni.

Foarte important: terapia a inversat unele dintre leziunile legate de Alzheimer care erau prezente în celulele creierului animalelor.

Sursa: https://neurosciencenews.com/zinc-gene-therapy-alzheimers

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *