CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vârsta și sexul favorizează apariția trombozelor post vaccinare

Comitetul Consultativ Global pentru Siguranța Vaccinurilor al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dat publicității un raport referitor la asocierea dintre vaccinul Johnson&Johnson și trombozele cu sindrom de trombocitopenie, similare celor observate și în cazul serului AstraZeneca. Conform sursei citate, până în prezent, singurii factori de risc posibili indentificați sunt vârsta și sexul (mai multe cazuri au fost consemnate în rândul femeilor).

Cele mai importante concluzii:
• Beneficiile vaccinului Johnson&Johnson depășesc riscurile, fiind singurul cu doză unică, ceea ce-l face un instrument important în lupta împotriva pandemiei.
• În SUA, după analizarea rapoartelor medicale a peste 8 milioane de persoane vaccinate, cazurile de tromboze au fost rare și au apărut după 3-15 zile de la imunizare (în medie, la 9 zile), la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
• Doctorii ar trebui să fie vigilenți în cazul oricărui tip de durere persistentă și severă apărută la o perioadă de 4-20 de zile după imunizare, precum și în ceea ce privește dificultățile respiratorii.
• Trebuie implementate campanii de informare pentru recunoașterea simptomelor unor eventuale efecte adverse ca urmare a vaccinării împotriva COVID-19, astfel încât persoanele afectate să poată solicita rapid asistență medicală.

Vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat pentru utilizare de urgență de către OMS la data de 12 martie 2021.

Sursa: https://www.who.int/news/item/19-05-2021-statement-gacvs-safety-johnson-johnson-janssen-covid-19-vaccine

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *