ŞTIRI MEDICALE

Peste 400 litri de dezinfectanți neconformi în unitățile sanitare

Peste 400 de litri de dezinfectanți de mâini și suprafețe au fost retrase de la utilizare din unitățile medicale în perioada martie 2020 – mai 2021, potrivit Ministerului Sănătății. Astfel, în Bacău a fost descoperită o cantitate de 245 de litri (la Spitalele de Pneumoftiziologie Bacău și Județean de Urgență Bacău), în Sălaj (161 de litri, la Spitalul Județean de Urgență Zalău), în Neamț (2,5 litri, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț) și în Ilfov (1,2 litri, la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”).

În perioada trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri și 467 kg. Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri și 8.845 kg. Nu în ultimul rând, au fost aplicate 185 de sancțiuni, dintre care 127 de amenzi (în valoare totală de 734.500 lei) și 58 de avertismente. Principalele neconformități identificate au fost legate de introducerea ilegală pe piață a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizație, termene de valabilitate expirate și utilizare necorespunzătoare.

Conform reglementărilor naționale, produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacității (bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă, etc.), realizate în laboratoare de specialitate.

Sursă: http://www.ms.ro/2021/06/08/update-referitor-la-situatia-biocidelor/
Sursă: http://www.ms.ro/2021/06/07/informare-28/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *