ŞTIRI MEDICALE

Pietre la rinichi: îndepărtarea pietrelor asimptomatice, mai mici, scade riscul de recidivă, arată un nou studiu

  • Un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine arată că îndepărtarea pietrelor asimptomatice mai mici scade riscul de recidivă a pietrelor la rinichi.
  • Cercetătorii au încercat să determine dacă există un beneficiu pentru îndepărtarea acestor pietre asimptomatice la persoanele care sunt deja supuse îndepărtării pietrelor simptomatice.

Ce sunt pietrele la rinichi?

„Pietrele la rinichi sunt bucăți de material dur, asemănătoare pietricelelor, care se formează în unul sau în ambii rinichi atunci când în urină se găsesc niveluri ridicate de anumite minerale.” ( – definiția  preluată de la National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases,  aici) 

În timp ce pietrele rămân în rinichi, oamenii nu au, de obicei, simptome. Cu toate acestea, odată ce pietrele încep să coboare în vezica urinară, pietrele pot provoca dureri severe. Dacă medicii nu tratează în mod corespunzător pietrele la rinichi, pot apărea complicații, cum ar fi insuficiența renală.

Pietrele la rinichi sunt adesea suficient de mici pentru a trece în urină, dar, uneori, pietrele pot fi prea mari pentru a trece singure. Aceste pietre mai mari pot necesita o intervenție chirurgicală pentru a ajuta la îndepărtarea lor. O opțiune este îndepărtarea endoscopică a pietrelor, în care un endoscop este trecut prin vezica urinară și în ureter sau rinichi.

Dr. David Goldfarb, nefrolog și co-fondator și membru al consiliului consultativ al Moonstone Nutrition, care nu a fost implicat în studiu, a explicat pentru Medical News Today:

Unele pietre la rinichi trec spontan, iar altele (poate 20%) au nevoie de intervenția unui urolog pentru a fi îndepărtate. Pietrele mai mari sunt mai susceptibile de a fi dificil de eliminat. Chiar și pietrele care trec pot provoca dureri și suferințe semnificative, necesită imagistică și intervenții și, evident, au și un cost. Acestea reprezintă cea mai frecventă vizită la camera de urgență urologică, astfel încât costul în Statele Unite a fost estimat la 10 miliarde de dolari, inclusiv munca pierdută. De asemenea, pietrele cauzează uneori infecții ale tractului urinar; un tract urinar obstrucționat ȘI infectat este o urgență.

Beneficiul îndepărtării pietrelor mai mici 

Cercetătorii au încercat să determine dacă există un beneficiu pentru îndepărtarea acestor pietre asimptomatice la persoanele care sunt deja supuse îndepărtării pietrelor simptomatice.

Studiul a fost unul randomizat și controlat. Au participat 75 de pacienți adulți, programați să fie supuși unui tratament chirurgical endoscopic pentru îndepărtarea unei pietre primare la rinichi. La aproximativ jumătate dintre pacienți a fost îndepărtată doar piatra primară mare (grupul de control), în timp ce la restul pacienților au fost îndepărtate și pietrele asimptomatice mai mici (grupul de tratament).

Cercetătorii au analizat apoi incidența recidivei, pe care au măsurat-o ca fiind incidentele în care participanții s-au confruntat cu creșterea pietrelor secundare, vizite la camera de urgență sau intervenții chirurgicale.

Rezultatele studiului au arătat că grupul de tratament a avut un risc mult mai mic de recidivă. În rândul participanților din grupul de tratament, doar 16% dintre ei au avut o recidivă. În rândul grupului de control, 63% au avut o recidivă. Durata medie de urmărire a participanților a fost de puțin peste patru ani.

Autorul studiului și profesor la Universitatea din Washington, Michael R. Baily, Ph.D., a menționat pentru MNT punctele esențiale ale rezultatelor studiului:

Am constatat că a adăugat doar 25 de minute la intervenția chirurgicală, iar întoarcerea oamenilor la departamentul de urgență după operație a fost aceeași dacă au scos sau nu pietrele mici în timpul operației. Așa că nu a fost un dezavantaj prea mare. Partea bună a fost că șansa ca aceste pietre să crească și să te facă să te întorci la urgențe sau să te operezi a fost redusă cu 82% în 4 ani. Astfel, după 4 ani, 63% dintre pietrele netratate au provocat recidive și doar 16% la cei care au fost operați.”

Limitările studiului: studiul a inclus doar un eșantion mic de participanți, în principal albi. Dimensiunea redusă a eșantionului limitează capacitatea de a generaliza rezultatele studiului și indică necesitatea unor cercetări suplimentare.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *