ŞTIRI MEDICALE

Pilula împotriva mahmurelii a devenit disponibilă

  • În Marea Britanie a devenit disponibilă pilula împotriva mahmurelii
  • Se spune că pilula descompune până la 70 la sută din alcool după 60 de minute. Altfel spus, dacă cineva bea 50 ml de băutură spirtoasă, care conține 20 ml de alcool pur, doar 6 ml de alcool vor intra în fluxul sanguin. Acest lucru este același lucru ca și cum persoana ar fi băut doar 15 ml de băuturi spirtoase.
  • Dovezile pentru pilula în discuție se bazează pe un singur studiu

Compania care produce acest supliment recomandă ca 2 pastile să fie luate cu 1 până la 12 ore înainte de consumul de alcool. Această reducere a cantității de alcool absorbită de organism este reflectată de o reducere a efectelor pe termen scurt ale alcoolului, cum ar fi euforia și reducerea anxietății.

Suplimentul probiotic conține două bacterii prietenoase cu intestinul – Bacillus subtilis și Bacillus coagulans – produse din tărâțe de orez fermentate. Aceste bacterii descompun în mod natural alcoolul în apă și dioxid de carbon.

Pastila se adresează celor care nu vor să aibă mahmureală după ce au băut cu o zi înainte. Dar autorii articolului se întreabă dacă pot aceste pastile pot să prevină cu adevărat mahmureala?

Mahmureala se datorează în principal efectelor de deshidratare ale alcoolului, care pot da dureri de cap. Efectul direct al alcoolului asupra stomacului poate provoca, de asemenea, dureri de stomac și greață.

Dacă în organism intră mai puțin alcool, riscurile de a fi deshidratat sunt mai mici. Dar, deoarece pastilele acționează doar după ce alcoolul a trecut prin stomac spre intestin, ele nu vor opri efectul alcoolului asupra stomacului.

STUDIUL DIN SPATELE PILULEI 

24 de tineri adulți sănătoși au fost rugați să ia în fiecare zi, timp de 7 zile, fie 2 pastile contra mahmurelii, fie pastile fictive (placebo). Apoi li s-a administrat o cantitate mică de alcool (între 50 și 90 ml de băuturi spirtoase), în funcție de greutatea lor. Nivelul lor de alcool din sânge a fost testat în următoarele două ore.

Cercetătorii au constatat că, în primele 60 de minute, cantitatea de alcool din sânge a fost cu 70% mai mică la cei care au primit pilula contra mahmurelii în comparație cu pilula fictivă.

Deși acest studiu a fost bine conceput, inclusiv prin repartizarea aleatorie a persoanelor, mai multe aspecte fac ca rezultatele să fie problematice. În primul rând, cercetătorii au raportat rezultatele doar de la 14 din cele 24 de persoane, deoarece zece dintre ele aveau niveluri mai scăzute de alcool în sânge la început.

În al doilea rând, rezultatele au variat de la o persoană la alta, ceea ce reduce acuratețea studiului. Și în al treilea rând, cercetătorii au testat 7 zile de tratament înainte de un singur pahar de alcool, în timp ce compania producătoare recomandă doar 2 pastile cu 1 până la 12 ore înainte de a bea orice cantitate de alcool.

Studiul lasă mai multe întrebări fără răspuns: funcționează pilula la persoanele care nu sunt tinere și sănătoase? Funcționează la persoanele cu boli intestinale sau hepatice? Există diferențe în ceea ce privește efectul pilulei între bărbați și femei? Ce se întâmplă atunci când alimentele și alcoolul sunt luate împreună? Alte medicamente modifică acțiunea pilulelor?

Studiul în discuție este disponibil aici: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/11786388221108919

Pilula contra mahmurelii ar putea ajuta unele persoane. Totuși, în lipsa tuturor răspunsurilor, cel mai bun remediu pentru mahmureală rămâne consumul mai mic de alcool.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *