ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

România, pe ultimele locuri la investițiile în cercetare medicală

România se află pe locuri codașe în Europa la investițiile în cercetare și dezvoltare, însumând, în 2019, aproximativ 75 milioane de euro, în comparație cu Germania care a atras investiții de 8,4 miliarde euro, Franța – 4,4 miliarde euro, Italia – 1,6 miliarde euro, Polonia – 339 milioane de euro, Ungaria – 242 milioane de euro sau Bulgaria – 91 milioane euro. În ceea ce privește studiile clinice, un raport din 2020 arată că, dacă numărul acestora raportat la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de țară cu cele mai performante state din regiune, piața cercetărilor medicale din România, de doar 72 milioane de euro, ar putea atinge 802 milioane de euro și chiar 1,4 miliarde euro. Totuși, numărul de persoane angajate în sector, circa 35.000 de angajați, este similar cu cel din țări cu investiții majore în domeniu.

„Pentru ca România să beneficieze de investiții reale în cercetare și dezvoltare, ca să reducă decalajul față de standardele europene de tratament, cu scopul de a reda șansele pacienților la o viață mai bună, este nevoie ca industria farmaceutică inovatoare să fie privită ca un partener strategic. Printre măsurile prioritare propuse de ARPIM se numără un acces predictibil și regulat la inovația salvatoare de vieți, o legislație predictibilă de contractare, o politică sustenabilă de prețuri, consolidarea parteneriatului pe tot traseul pacientului – măsuri de prevenție și diagnosticare precoce, măsurarea rezultatelor pentru pacienți și sistem, acces la servicii dincolo de tratamente și stimularea investițiilor locale în cercetare și dezvoltare”, a declarat Alina Culcea, președinte al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Cel mai recent raport al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), „Industria farmaceutică în cifre”, evidențiază faptul că, la nivel internațional, industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector din zona cercetare și dezvoltare din Europa, investind – în 2020 – aproximativ 39 miliarde euro.

Sursa: https://arpim.ro/industria-farmaceutica-un-domeniu-cheie-pentru-progresul-medical-si-economia-europeana/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *