ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei. „În 2022, am asistat la creșterea impactului schimbărilor climatice asupra sănătății”, a transmis recent directorul executiv al organizației, Peter Sands. 

În timp ce reapariţia focarelor de malarie a fost determinată până în prezent de frecvenţa tot mai mare şi de devastările cauzate de furtunile tropicale, „odată cu inundaţiile din Pakistan, acestea au căpătat o cu totul altă amploare”, a mai spus el, citat de AFP.

„Schimbările climatice vor ucide oameni în cele din urmă”

„Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul său asupra bolilor infecţioase”, a mai spus Sands.

El a precizat că anumite zone ale Africii care nu au fost afectate de malarie sunt acum în pericol, pe măsură ce temperaturile cresc şi permit ţânţarilor să prospere, în special la altitudini mai mari. Populaţia acestor regiuni nu va fi imunizată, de aici apărând riscul unei rate mai mari a mortalităţii.

„Este destul de alarmant”, a spus Sands în timpul unei întâlniri cu Asociaţia corespondenţilor ONU.

Alte ameninţări includ răspândirea tuberculozei în rândul unui număr tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume. „Tuberculoza este o boală care se dezvoltă atunci când persoane foarte stresate sunt concentrate într-un spaţiu restrâns, cu hrană şi adăpost inadecvate”, a explicat Sands.

„Cu cât asistăm mai mult la deplasarea populaţiei din cauza schimbărilor climatice, cu atât mai mult cred că aceasta va avea ca rezultat condiţii care vor face această boală cel puţin mai probabilă”, a adăugat el.

Directorul Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei a mai spus că insecuritatea alimentară va face oamenii mai vulnerabili la boli.

De asemenea, el a fost întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât a fost pentru COVID-19. Sands a răspuns că da, însă a venit cu o precizare: „Asta nu înseamnă că suntem bine pregătiţi: pur şi simplu nu suntem la fel de nepregătiţi ca înainte”.

Surse: AFP, theglobalfund.org, Agerpres

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Doi bebeluși gemeni s-au născut din embrioni congelați acum 30 de ani

2 Minute
O pereche de gemeni s-a născut din embrioni înghețați acum mai bine de 30 de ani. Ar putea fi un…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *