ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei. „În 2022, am asistat la creșterea impactului schimbărilor climatice asupra sănătății”, a transmis recent directorul executiv al organizației, Peter Sands. 

În timp ce reapariţia focarelor de malarie a fost determinată până în prezent de frecvenţa tot mai mare şi de devastările cauzate de furtunile tropicale, „odată cu inundaţiile din Pakistan, acestea au căpătat o cu totul altă amploare”, a mai spus el, citat de AFP.

„Schimbările climatice vor ucide oameni în cele din urmă”

„Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul său asupra bolilor infecţioase”, a mai spus Sands.

El a precizat că anumite zone ale Africii care nu au fost afectate de malarie sunt acum în pericol, pe măsură ce temperaturile cresc şi permit ţânţarilor să prospere, în special la altitudini mai mari. Populaţia acestor regiuni nu va fi imunizată, de aici apărând riscul unei rate mai mari a mortalităţii.

„Este destul de alarmant”, a spus Sands în timpul unei întâlniri cu Asociaţia corespondenţilor ONU.

Alte ameninţări includ răspândirea tuberculozei în rândul unui număr tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume. „Tuberculoza este o boală care se dezvoltă atunci când persoane foarte stresate sunt concentrate într-un spaţiu restrâns, cu hrană şi adăpost inadecvate”, a explicat Sands.

„Cu cât asistăm mai mult la deplasarea populaţiei din cauza schimbărilor climatice, cu atât mai mult cred că aceasta va avea ca rezultat condiţii care vor face această boală cel puţin mai probabilă”, a adăugat el.

Directorul Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei a mai spus că insecuritatea alimentară va face oamenii mai vulnerabili la boli.

De asemenea, el a fost întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât a fost pentru COVID-19. Sands a răspuns că da, însă a venit cu o precizare: „Asta nu înseamnă că suntem bine pregătiţi: pur şi simplu nu suntem la fel de nepregătiţi ca înainte”.

Surse: AFP, theglobalfund.org, Agerpres

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *