ŞTIRI MEDICALE

Studiu cu 350.000 de participanți arată că antrenamentul fizic făcut doar în weekend e suficient

În prezent, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind activitatea fizică și comportamentul sedentar sunt că:

  • adulții ar trebui să facă 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână sau 75-150 de minute de exerciții fizice de intensitate viguroasă în fiecare săptămână (sau o combinație echivalentă a acestora).

În cadrul unui nou studiu internațional, cercetătorii au analizat datele de sănătate publică pentru peste 350.000 de persoane din SUA, colectate prin intermediul National Health Interview Survey (NHIS) între 1997 și 2013.

Analizând datele, echipa – condusă de primul autor, Mauricio dos Santos, cercetător în domeniul fiziologiei exercițiilor fizice de la Universitatea Federală din São Paulo, Brazilia – a avut o singură întrebare pe care a dorit să o exploreze:

Dacă faceți suficiente exerciții fizice pentru a atinge nivelurile recomandate de activitate fizică în fiecare săptămână, contează dacă faceți exerciții fizice în doar una sau două sesiuni (cunoscuți ca „războinici de weekend”) sau este mai bine să distribuiți activitatea fizică în trei sau mai multe sesiuni regulate în timpul săptămânii?

În timp ce studiile au analizat anterior beneficiile pentru sănătate ale faptului de a fi un „războinic de weekend”, a rămas neclar modul în care efectuarea a doar una sau două sesiuni de exerciții fizice pe săptămână se compară cu efectuarea unor sesiuni mai frecvente de activitate fizică, în special în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate.

Mulțumită lui dos Santos și compania, avem acum un răspuns mai clar.

După ce au comparat persoanele din cohortă care au întreprins nivelul recomandat de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare săptămână, cercetătorii au descoperit foarte puține diferențe între războinicii de weekend și participanții care au făcut exerciții fizice mai regulat, în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate din toate cauzele sau, în mod specific, din cauza cancerului sau a bolilor cardiovasculare.

Am constatat că participanții -războinici de weekend- și participanții activi în mod regulat au avut o mortalitate similară din toate cauzele și din cauze specifice, ceea ce sugerează că, atunci când se efectuează aceeași cantitate de activitate fizică, distribuirea acesteia pe mai multe zile sau concentrarea ei în mai puține zile poate să nu influențeze rezultatele mortalității„, scriu autorii studiului în lucrarea lor.

Cel mai important lucru de reținut – mai degrabă decât să vă faceți griji cu privire la cât de des sau când ar trebui să faceți exerciții fizice – este să vă asigurați că încercați să atingeți nivelurile de activitate recomandate în fiecare săptămână, deoarece acesta este momentul în care efectele benefice ale exercițiilor fizice pot fi observate cel mai clar.

Rezultatele studiului sunt raportate în JAMA Internal Medicine.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

8.000 de pași parcurși o dată sau de două ori pe săptămână reduc riscul de mortalitate (studiu)

2 Minute
Parcurgerea a 8.000 de pași – aproximativ 6,4 kilometri – în una sau două zile pe săptămână poate reduce semnificativ…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *