ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Terapii inovative pentru vindecarea rănilor – hidrogelurile

Vindecarea rănilor este un proces complex și dinamic, iar posibilitatea adaptării planului de tratament la modificările lezionale are un impact major asupra recuperării pacientului şi calităţii vieţii acestuia. Deşi în mod clasic evaluarea rănilor se realizează prin examinare clinică, pot fi determinaţi diverşi biomarkeri relevanţi prin imunohistochimie, PCR, Western Blot sau ELISA. Gradul de inflamare, dimensiunile, profunzimea, vascularizaţia şi temperatura la nivelul rănii pot fi evaluate prin metode imagistice, precum IRM, CT sau ecografie. Noi dispozitive care pot detecta atât modificările fizice, cât şi biologice la nivelul rănilor sunt în curs de dezvoltare.

Echipa DDS Diagnostic abordează într-un articol utilizarea hidrogelurilor şi cremelor pentru vindecarea rănilor. Hidrogelurile prezintă proprietăţi remarcabile, motiv pentru care pot fi considerate materiale „inteligente”. Utilizarea lor pentru vindecarea rănilor prezintă numeroase beneficii: evitarea complicaţiilor, scurtarea timpului de vindecare, îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, obţinerea unui rezultat terapeutic mai bun.

Hidrogelurile pot fi utilizate pentru livrarea la nivelul leziunilor a antibioticelor, celulelor stem sau substanţelor bioactive. Susţin creşterea keratinocitelor, diferenţierea şi stratificarea într-un epiderm pluristratificat reconstruit. În prezent este investigată folosirea lor pentru substituţia pielii. Monitorizarea vindecării rănilor poate fi realizată cu ajutorul hidrogelurilor inteligente. Aceste hidrogeluri inteligente pot fi utilizate şi pentru livrarea medicamentelor în funcţie de stadiul de vindecare, prin încorporarea unor microparticule active. Rata degradării hidrogelurilor poate fi manipulată astfel încât să se realizele eliberarea optimă a substanţelor bioactive. Tratamentele inovative pentru răni recomanda utilizarea hidrogelurilor împreună cu terapia cu fotoni de carbon, terapie laser de nivel scăzut sau tehnologia microcurentului.

Cremele şi hidrogelurile sunt metode eficace de tratament al rănilor, iar succesul acestora în vindecarea unui anumit tip de rană depinde de tipul leziunii, profunzimea şi severitatea sa, precum şi de profilul pacientului. Asigurarea unui tratament optim pentru fiecare rană şi pentru fiecare pacient necesită o abordare personalizată. Un rezultat terapeutic bun se bazează pe utilizarea tratamentului adecvat şi la momentul potrivit pentru un anumit pacient.

Studiul tehnologiilor inovative care se adresează terapiei rănilor presupune realizarea unor preparate şi metode de tratament care au în vedere mecanismele celulare implicate atât în apariţia leziunilor, cât şi în procesul de vindecare. Îmbunătăţirea abordărilor clasice ale terapiei rănilor cu ajutorul biologiei moleculare şi nanotehnologiilor este astăzi o realitate şi, totodată, un domeniu care se află deja în stadiu avansat de dezvoltare, promiţând un management mai eficient al vindecării rănilor în viitor.

Sursa: https://ddsdiagnostic.com/vindecarea-personalizata-a-ranilor/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *