- Un studiu internațional, care a durat zeci de ani, a descoperit că amidonul rezistent ar putea ajuta la protejarea persoanelor cu un risc ridicat de cancer ereditar.
- Studiul a raportat, de asemenea, că suplimentarea cu amidon rezistent a redus cu peste 60% numărul de cancere în grupul studiat.
- Efectul protector al acestui amidon a durat cel puțin 10 ani după întreruperea utilizării suplimentului.
- Constatările au fost publicate în Cancer Prevention Research.
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle și de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au descoperit că un supliment de pulbere de amidon rezistent poate ajuta la prevenirea cancerului la persoanele cu sindrom Lynch.
La studiul multinațional, numit CAPP2, au participat aproape 1.000 de persoane cu sindrom Lynch. Cercetătorii le-au administrat participanților o doză de 30 g de amidonuri rezistente timp de doi ani, în medie. Suplimentarea nu a afectat cancerele colorectale, așa cum era de așteptat. Cu toate acestea, în mod neașteptat, potențialul său protector a fost cel mai evident în tractul digestiv superior, unde cancerele sunt agresive și nu sunt, de obicei, depistate la timp.
Amidonurile rezistente sunt carbohidrați care trec nedigerate prin intestinul subțire și sunt digerate, sau fermentate, în intestinul gros. Aceștia sunt prezenți în alimentele pe bază de plante, inclusiv în fasole, ovăz, cereale pentru micul dejun, orez, paste fierte și răcite, mazăre și banane ușor necoapte. Amidonurile rezistente fac parte din fibrele dietetice, despre care se știe că reduc riscul de cancer colorectal și multe alte boli netransmisibile. Cu toate acestea, unii experți se feresc să le recomande și sugerează consumul de alimente vegetale integrale pentru a evita cancerul.
Sursa: sciencealert.com