ŞTIRI MEDICALE

Un supliment poate reduce riscul unor cancere, arată un studiu multinațional

  • Un studiu internațional, care a durat zeci de ani, a descoperit că amidonul rezistent ar putea ajuta la protejarea persoanelor cu un risc ridicat de cancer ereditar.
  • Studiul a raportat, de asemenea, că suplimentarea cu amidon rezistent a redus cu peste 60% numărul de cancere în grupul studiat.
  • Efectul protector al acestui amidon a durat cel puțin 10 ani după întreruperea utilizării suplimentului.
  • Constatările au fost publicate în Cancer Prevention Research.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle și de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au descoperit că un supliment de pulbere de amidon rezistent poate ajuta la prevenirea cancerului la persoanele cu sindrom Lynch.

La studiul multinațional, numit CAPP2, au participat aproape 1.000 de persoane cu sindrom Lynch. Cercetătorii le-au administrat participanților o doză de 30 g de amidonuri rezistente timp de doi ani, în medie. Suplimentarea nu a afectat cancerele colorectale, așa cum era de așteptat. Cu toate acestea, în mod neașteptat, potențialul său protector a fost cel mai evident în tractul digestiv superior, unde cancerele sunt agresive și nu sunt, de obicei, depistate la timp.

Amidonurile rezistente sunt carbohidrați care trec nedigerate prin intestinul subțire și sunt digerate, sau fermentate, în intestinul gros. Aceștia sunt prezenți în alimentele pe bază de plante, inclusiv în fasole, ovăz, cereale pentru micul dejun, orez, paste fierte și răcite, mazăre și banane ușor necoapte. Amidonurile rezistente fac parte din fibrele dietetice, despre care se știe că reduc riscul de cancer colorectal și multe alte boli netransmisibile. Cu toate acestea, unii experți se feresc să le recomande și sugerează consumul de alimente vegetale integrale pentru a evita cancerul.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

INSP: Aproape 140.000 de infecţii respiratorii acute înregistrate într-o săptămână. 27 de decese din cauza gripei

2 Minute
139.255 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infectii virale ale cailor respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii –…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *