ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vaccin experimental împotriva HIV cu rezultate promițătoare în primele studii făcute pe oameni, după 40 de ani de cercetare

  • Un vaccin experimental împotriva HIV a avut rezultate promițătoare la primele teste clinice, reușind să inducă anticorpi cu spectru larg de neutralizare în rândul voluntarilor.
  • Rezultatele studiilor au fost publicate de Ziua Mondială a SIDA în revista Science.
  • Oamenii de știință încearcă să creeze un vaccin împotriva HIV de aproape 40 de ani, iar acesta ar putea fi un important pas înainte.

Un vaccin experimental împotriva HIV a avut rezultate promițătoare la primele teste clinice, reușind să inducă anticorpi cu spectru larg de neutralizare în rândul voluntarilor. Potrivit cercetătorilor din Statele Unite, vaccinul poate provoca răspunsuri imune împotriva virusului și ar putea fi un pas esențial după aproape 40 de ani de cercetare în acest domeniu.

Rezultatele studiilor clinice realizate pe un grup restrâns de voluntari au fost publicate de Ziua Mondială a SIDA în revista Science.

Oamenii de știință au testat un vaccin care a fost realizat dintr-o versiune proiectată a unei proteine care există pe virusul HIV. Această particulă a fost concepută pentru a pregăti organismul să genereze anticorpi de neutralizare pe scară largă, despre care se crede că sunt esențiali pentru a crea imunitate împotriva HIV. Anticorpii de neutralizare pe scară largă ar recunoaște o gamă largă de subtipuri HIV, ceea ce este necesar pentru a asigura imunitate, deoarece virusul HIV suferă mutații frecvente.

Prima fază a studiului a fost realizată pe 48 de voluntari

48 de participanți au primit fie vaccinul experimental, fie un placebo, iar 35 din 36 dintre cei cărora li s-a administrat vaccinul au generat anticorpi neutralizanți. Voluntarii, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, care au fost înscriși în două centre: Universitatea George Washington și Centrul pentru Cancer Fred Hutchinson din Seattle.

„Această tehnică antrenează sistemul imunitar să recunoască o gamă largă de subtipuri de HIV care apar în mod natural”, a explicat unul dintre autorii studiului, profesorul William Schief, coordonator al departamentului de imunologie și microbiologie al Institutului Scripps Research din Statele Unite.

„Există doar câteva zone pe suprafața vârfului HIV care rămân la fel sau relativ la fel în variantele diferite de virus izolate. Și încercăm să obținem anticorpi foarte specifici cu proprietăți foarte specifice care le permit să se lege exact de aceste zone”,  a declarat Schief.

În prima fază a studiului clinic nimeni nu a raportat reacții adverse grave, iar alte reacții adverse, cum ar fi durerea la locul injectării sau durerile de cap, au fost ușoare până la moderate și s-au rezolvat în una sau două zile.

Cercetătorii încearcă să creeze un vaccin împotriva HIV de aproape 40 de ani

Oamenii de știință vorbesc despre o reușită importantă în cercetarea realizată în ultimele patru decenii. Acest vaccin împotriva HIV poate fi o strategie eficientă pentru prevenirea virusului, iar dacă strategia de a dezvolta anticorpi neutralizanţi generali funcționează pentru dezvoltarea unui vaccin pentru HIV, aceasta ar putea fi folosită și pentru alte tipuri de vaccinuri, mai spun cercetătorii.

„Am creat şi testat vaccinuri și în trecut, dar până acum acestea nu au putut genera anticorpi neutralizanţi generali. Speranţa este că dacă putem induce o astfel de imunitate în oameni, îi putem proteja de virusuri pentru care nu au fost dezvoltate vaccinuri specifice până în prezent. Vorbim de un pas important”, a declarat cercetătorul Timothy Schacker, de la Universitatea de Medicină din Minnesota, SUA.

„Să introduci anticorpi cu spectru larg de neutralizare împotriva agenților patogeni cu diversitate antigenică ridicată, precum HIV, gripa, virusul hepatitei C sau familia betacoronavirusurilor, reprezintă o mare provocare pentru proiectarea rațională a vaccinurilor”, au mai spus oamenii de știință.

Surse: sciencealert.com/cnn.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *