ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, se estimează că numărul cazurilor va crește semnificativ până în 2040.

Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că 1 din 8 diagnostice de cancer este de cancer mamar. Există unii factori de risc, cum ar fi predispoziția genetică, pe care o persoană nu o poate schimba. Însă un anumit stil de viață poate ajuta la reducerea riscului de cancer de sân. Acesta include activitatea fizică, menținerea unei greutăți în limite normale, limitarea consumului de alcool, precum și lipsa fumatului.

O nouă cercetare, publicată în jurnalul științific JAMA Network, a arătat că multe femei nu sunt conștiente sau subestimează importanța factorilor de risc pentru cancerul de sân, în special densitatea sânilor. Potrivit studiului, aproape o treime dintre cele chestionate considerau că nu pot face nimic pentru a reduce riscul de a fi diagnosticate cu această boală.

Ce este densitatea sânilor?

Cele mai multe dintre femeile care au participat la studiu au știut de riscul genetic în ceea ce privește cancerul mamar, dar foarte puține știau că densitatea sânilor este, de asemenea, un factor de risc.

Densitatea mare a sânilor poate crește riscul de cancer de sân de 1,2 până la 4 ori. Factorul generic, în schimb, doar dublează riscul, arată cercetările.

Sânii mai denși conțin mai mult țesut glandular și fibros decât țesut adipos. Aproximativ jumătate dintre femei au sânii mai denși, în general cele care sunt mai tinere sau au masa corporală mai mică.

Dr. Arif Kamal, reprezentant al Societății Americane de Cancer, a explicat pentru Medical News Today anatomia sânului și de unde provin celulele canceroase din sân: „Țesutul mamar este format din două părți; una reprezintă țesutul glandular (glanda care produce laptele mamar), iar cealaltă este țesutul gras din jurul acestuia. Partea care se poate transforma în cancer, la aproximativ 1 din 8 femei, este partea de țesut glandular”.

Factori de risc la cancerul de sân

Studiul a chestionat femei cu vârste cuprinse între 40 și 76 de ani, fără antecedente de cancer de sân și care și-au făcut recent o mamografie. Un total de 1.858 de femei au completat sondajul.

Li s-a cerut să precizeze mai mulți factori de risc diferiți, între care: au sau au avut o rudă de gradul I cu cancer de sân, sunt supraponderale sau suferă de obezitate, beau mai mult de o băutură alcoolică pe zi, respectiv densitatea sânilor.

Dintre respondenți, 93% au considerat că a avea o rudă apropiată cu cancer de sân poate crește riscul mai mult decât densitatea mare a sânilor.

Densitatea sânilor se modifică de-a lungul vieții unei femei și nu poate fi evaluată prin autoexaminare, a mai spus dr. Kamal: „Ceea ce femeile ajung să simtă orun autoexaminare pot fi zone de densitate, dar de multe ori acele zone de densitate sunt fluctuante, deoarece, dacă sunt în premenopauză, atunci vor fi doar schimbări ciclice”.

Densitatea sânilor trebuie evaluată printr-o mamografie, susține medicul.

„Poate la 35 de ani, femeile ar putea realiza o mamografie în special pentru a analiza această problemă. Adică o evaluare individuală a riscului. Iar dacă la 35 de ani știi că ai o densitate mare a sânilor, respectiv un istoric în familie, poate ai aborda altfel această situație”, a mai spus acesta.

Printre recomandările specialiștilor se numără:

  • Mențineți unei greutăți normale
  • Faceți mișcare mod constant
  • Consumați alcool cu moderație sau deloc
  • Dacă luați pilule contraceptive, întrebați medicul despre riscuri
  • Alăptați-vă copiii dacă puteți.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *