ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Roboți minusculi au reușit să elimine cu succes pneumonia din plămânii șoarecilor

  • Oamenii de știință au reușit să dirijeze un „roi„ de roboți microscopici ca să elimine microbii de pneumonie din plămânii șoarecilor, ceea ce ridică speranța că un tratament similar ar putea fi dezvoltat pentru a trata pneumonia bacteriană mortală la om. 
  • Cercetarea a fost publicată în revista Nature Materials.

Micro-roboții sunt realizați din celule de alge și acoperiți cu un strat de nanoparticule de antibiotic. Algele asigură mișcarea prin plămâni, ceea ce este esențial pentru ca tratamentul să fie țintit și eficient.

În cadrul experimentelor, infecțiile la șoarecii tratați cu roboții de alge au dispărut în totalitate, în timp ce șoarecii care nu au fost tratați au murit toți în 3 zile. Tehnologia se află încă în stadiul de dovadă a conceptului, dar primele semne sunt foarte promițătoare.

Pe baza acestor date despre șoareci, observăm că roboții microscopici ar putea îmbunătăți transportul antibioticelor pentru a ucide agenții patogeni bacterieni și pentru a salva viețile mai multor pacienți„, spune Victor Nizet, medic și profesor de pediatrie la Universitatea din California, San Diego.

Cercetătorii sunt încrezători că noua lor metodă poate fi extinsă în funcție de necesități și că ar fi ușor de administrat în plămânii pacienților ventilați (micro-roboții au fost administrați șoarecilor prin intermediul unui tub în trahee). În continuare, echipa va continua să cerceteze modul în care micro-roboții interacționează cu sistemul imunitar, apoi va extinde activitatea și o va pregăti pentru a fi testată pe animale mai mari și, în cele din urmă, pe oameni.

Scopul nostru este de a face o livrare țintită a medicamentelor în părți mai dificile ale corpului, cum ar fi plămânii„, spune inginerul chimist Liangfang Zhang de la UC San Diego. „Și vrem să o facem într-un mod sigur, ușor, biocompatibil și de lungă durată”.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *