Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Afecțiunile prostatei: care sunt cele mai întâlnite și cum pot fi tratate

Afecțiunile prostatei pot apărea la orice vârstă. Este importat să cunoști simptomele și să te adresezi medicului cât mai rapid pentru a preîntâmpina dezvoltarea bolii și a primi tratament adecvat. Deși cancerul de prostată evoluează lent și rar provoacă decesul pacientului, de cele mai multe ori diagnosticul se pune foarte târziu, când boala se află în stadii avansate. Tehnologia medicală îți oferă totuși numeroase modalități pentru realizarea investigațiilor de rutină, care te vor ajuta să depistezi problemele la prostată încă din fazele incipiente. Metodele de prevenție vor contribui astfel semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate. Chiar dacă nu-ți vor oferi imunitate completă la afecțiunile prostatei, îți vor asigura buna funcționare a aparatelor urinar și genital, inclusiv la o vârstă înaintată.

Ce este prostata?

Prostata este o glandă de dimensiunea unei castane, aflată în fața rectului și chiar sub vezica urinară, care face parte din organele sexuale masculine (ce includ penisul, scrotul și testiculele). Ea este responsabilă pentru lichidul prostatic, ce intră în alcătuirea lichidului seminal. Principalul rol al mușchilor prostatei constă în împingerea lichidului prin uretră, atât în timpul ejaculării, cât și în cel al urinării.

Prostata – structură și aspecte anatomice

Prostata are o greutate de aproximativ 20 de grame și un diametru transversal de 4 cm. Ea este alcătuită, la interior, de lobii anterior (istmul), central, posterior și laterali (în număr de doi), iar la exterior este protejată de o capsulă fibroasă.

Simptome care ar trebui să te îngrijoreze:

• flux urinar slab;
• sânge în urină;
• febră, frisoare sau dureri corporale;
• disconfort ori durere în zona burții;
• dureri în zona dintre scrot și anus;
• dureri la nivelul penisului sau a scrotului;
• dureri în timpul urinării ori după ejaculare;
• dificultăți în timpul urinării sau a păstrării constante a fluxului de urină;
• incapacitate de întârziere a urinării;
• imposibilitate de golire completă a vezicii urinare;
• urinezi de cel puțin opt ori zilnic;
• urina are culoare și miros neobișnuite;
• te trezești des în timpul nopții pentru a urina.

Investigații de rutină

Medicul îți va pune diagnostic în funcție de:
• istoricul medical și genetic;
• examinarea fizică;
• testele de urină și sânge;
• rezultatul ecografiei;
• rezultatul biopsiei.

Cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei:

• prostatita – inflamația sau umflarea prostatei;
• hiperplazia benignă de prostată – prostata mărită ca urmare a oricărei alte cauze în afară de cancer;
• cancerul de prostată.

Prostatita

Cauzele care duc la apariția prostatitei sunt de natură cronică sau bacteriană.
Prostatita cronică. Nu i se cunosc exact cauzele, dar se presupune că apare ca urmare a infecției unor organe minuscule (nu este cauzată de bacterii). Alte motive ar putea fi diverse substanțe chimice din urină, reacția organismului la o infecție anterioară a tracului urinar ori leziuni ale nervilor din zona pelviană.
Prostatita bacteriană apare din cauza bacteriilor și organismelor minuscule provocatoare de infecții.

Hiperplazia benignă de prostată

Deși nu se cunosc exact cauzele apariției hiperplaziei benigne de prostată (cunoscută și sub denumirea de adenom de prostată), se consideră că această problemă medicală apare ca urmare a modificărilor nivelurilor hormonilor masculini la persoanele în vârstă, a îmbătrânirii, a diverselor inflamații și a fibrozei (când se formează țesut suplimentar în jurul organului și astfel devine gros și rigid).

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este destul de comun și afectează în special bărbații cu vârste de peste 50 de ani. În fazele incipiente, celulele canceroase sunt limitate la glanda prostatică, dar cu cât cancerul este mai agresiv, acestea pot intra în sistemul vascular/limfatic și se pot răspândi în alte părți ale corpului unde dezvoltă tumori secundare, în special la nivelul oaselor. Deși este o boală care evoluează lent și rar provoacă decesul pacientului, cancerul de prostată nu prezintă simptome decât în stadii avansate, ceea de determină un diagnostic foarte târziu.

Simptome prostată, în funcție de tipologia bolii

Dacă suferi de prostatită cronică, poți simți, pe termen lung, dureri și disconfort la nivelul penisului, scrotului, zonei dintre scrot și anus, burții și părții inferioare a spatelui. În caz de prostatită bacteriană, simptomele pot apărea ori rapid, ori încet, dar vor dura mult timp. De asemenea, este posibil să nu poți goli complet vezica urinară, să ai febră, frisoane sau dureri de corp. Iar în ceea ce privește hiperplazia benignă de prostată, cel mai probabil te trezești des noaptea pentru a urina și simți dureri în timpul eliminării lichidului din vezică.

Cine este predispus la apariția afecțiunilor de prostată

Orice bărbat poate dezvolta afecțiuni la prostată. Spre exemplu, prostatita este mai frecventă la persoanele până în 50 de ani, iar hiperplazia benignă de prostată – la cele cu vârste de peste 50 de ani. Se recomandă realizarea unui control urologic de cel puțin două ori pe an, iar în caz de rezultate neconcludente, doctorul poate solicita investigații suplimentare. Totuși, dacă te confrunți cu afecțiuni ale prostatei, nu trebuie să te resemnezi. Poți încerca Prostenal, un produs natural care te ajută să-ți trăiești viața așa cum ți-o dorești, indiferent de vârstă.

banner-prostenal

Tratamentul afecțiunilor la prostată

Pentru prostatica cronică, doctorul îți va prescrie tratamente pentru diminuarea durerii, a disconfortului și a inflamației, cu scopul de a relaxa mușchii prostatei și a vezicii urinare. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor, poți încerca băi calde, exerciții de relaxare și kinetoterapie.

În cazul prostatitei bacteriene, se impune administrarea antibioticelor. Totodată, se recomandă să bei cât mai multe lichide și, eventual, să-ți shimbi regimul alimentar.

Tratamentele pentru hiperplazia benignă de prostată includ:
Monitorizare activă. Dacă simptomele nu te deranjează, poți alege să trăiești cu boala în detrimentul consumului de medicamente sau intervenției chirurgicale. În astfel de situații, trebuie să faci periodic controale pentru a te asigura că starea de sănătatea nu se agravează.
Schimbare a stilului de viață. În cazul simptomelor ușoare, care îți creează un disconfort redus, doctorul îți poate recomanda modificări ale stilului de viață, prin diminuarea consumului de lichide înainte de culcare ori înainte de a ieși în oraș, evitarea pe cât posibil a produselor ce conțin alcool sau cofeină, administrarea doar în situații excepționale a medicamentelor ce pot afecta vezica urinară (precum cele de răceală și pentru alergii), modificarea momentului când iei diuretice ori pastile destinate hipertensiunii arteriale.
Medicamentație. Anumite tratamente contribuie la stoparea creșterii în dimensiune a prostatei și chiar o pot reduce semnificativ.
Operație. Dacă prostata crește în continuare sau simptomele se agravează, doctorul îți poate recomanda intervenția chirurgicală pentru micșorarea dimensiunii acesteia. Majoritatea operațiilor sunt transuretale și presupun introducerea unui tub subțire în uretră pentru a se ajunge la prostată. Intervenția chirurgicală nu este complicată, cei mai mulți pacienți externându-se în aceeași zi. Trebuie să știi că operația de hiperplazie benignă de prostată nu previne cancerul, tocmai de aceea sunt necesare vizite medicale ulterioare pentru a te asigura că prostata nu crește în continuare. De asemenea, există situații când doctorul poate recomanda chiar îndepărtarea completă a prostatei.

Există mai multe tratamente pentru cancerul de prostată, și anume:
• prostatectomia – îndepărtarea chirurgicală a prostatei;
• radioterapia – utilizarea radiației ionizate pentru tratarea cancerului;
• chimioterapia – folosită în special în fazele avansate de cancer de prostată;
• crioterapia – distrugerea celulelor canceroase prin înghețare.

Oricare din opțiunile de tratament enumerate anterior în ceea ce privește cancerul de prostată lasă asupra sănătății pacientului efecte adverse, precum: disfuncții sexuale/erectile, probleme urinare, oboseală, diaree, greață, vărsături, căderea părului și chiar impotență în 80% din cazuri atunci când se face crioterapie.

Afecțiuni ale prostatei – efecte secundare:

• medicamentele pentru prostatită și hiperplazie benignă de prostată îți pot crea disconfort sau te pot face să te simți rău, iar în astfel de situații trebuie să iei legătura imediat cu doctorul tău;
• din cauza operației de hiperplazie benignă de prostată, majorității bărbaților le este afectată viața sexuală, în medie, timp de un an, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de durata simptomemlor avute înainte de operație;
• este posibil să întâmpini dificultăți în ceea ce privește controlul vezicii urinare după tratamentul pentru hiperplazia benignă de prostată, însă ele dispar după câteva luni;
• în cazul îndepărtării prostatei din organism, există mari șanse să ai probleme pe termen lung cu controlul vezicii urinare și cu activitatea sexuală.

Cum pot preveni afecțiunile prostatei

Din păcate, până în prezent nu s-au descoperit modalități de prevenție a afecțiunilor la prostată. Cel mai important este să recunoști simptomele tracului urinar inferior, ceea ce te poate ajuta să ajungi devreme la doctor și să primești un tratament adecvat pentru a preîntâmpina agravarea problemelor de sănătate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *