Afecțiuni neurologice

Tulburări ale circulației cerebrale la adulți și vârstnici

Sănătatea creierului este strâns legată de circulația cerebrală. Aceasta este esențială pentru funcționarea sănătoasă a creierului – sângele care circulă furnizează creierului oxigenul și nutrienții de care acesta are nevoie pentru o funcționare optimă, arată www.healthline.com. Vasele de sânge localizate la nivelul creierului sunt situate într-un mediu închis ce nu-și poate mări volumul. De aceea, orice variație de volum a vaselor intracraniene are un impact direct asupra activității cerebrale. Un stil de viață stresant, alimentația nesănătoasă sau viciile, precum fumatul, pot produce tulburări circulatorii cerebrale. Putem preveni problemele generate de tulburările circulatorii cerebrale adoptând diete care să conțină alimente bogate în substanțe nutritive și vitamine sau făcând mai multă mișcare.

Natura vine, la rândul său, să ne ajute pentru a preveni astfel de probleme. Extractele naturale din plante precum ginkgo biloba, rozmarin sau păducel redau echilibrul circulației cerebrale atunci când ne confruntăm cu tulburări circulatorii cerebrale.

Cauze ale tulburărilor circulatorii cerebrale

Ca în multe cazuri, tulburările circulatorii cerebrale nu au o cauză precisă. Unul dintre factorii care ar putea să declanșeze această problemă sunt afecțiunile metabolice. De regulă, bolile metabolice influențează în mod negativ circulația sângelui în organism și, implicit, pe cea la nivel cerebral. Tocmai de aceea, multe dintre bolile metabolice sunt asociate și cu afecțiunile circulatorii. Iată care sunt bolile metabolice ce pot provoca tulburări circulatorii cerebrale:

Diabetul

Obezitatea

O altă cauză a tulburărilor circulatorii cerebrale este reprezentată de alimentația nesănătoasă. Alimentele procesate încărcate de grăsimi saturate care se pot depune pe vasele de sânge blocând circulația sângelui afectează și circulația sanguină în creier. Este important să evităm consumul de:

  • Alimente bogate în zahăr
  • Alimente prăjite în ulei
  • Mezeluri
  • Pâinea albă
  • Sucuri carbogazoase
  • Margarină
  • Produse de patiserie

 O altă cauză a tulburărilor circulatorii cerebrale este reprezentată și de stres. Un stil de viață agitat și fără odihnă poate reprezenta, de asemenea, o sursă care declanșează deficiențe circulatorii cerebrale. Terapiile alternative de relaxare, după o zi încărcată, sunt o alternativă eficientă în lupta cu stresul care poate provoca tulburări circulatorii cerebrale. Nediagnosticată corespunzător, tulburarea circulatorie cerebrală poate genera afecțiuni grave, precum accidentul vascular cerebral homoragic.

Simptomele dificultăților de flux sanguin cerebral

Cunoscută și sub numele de „ucigașul invizibil”, tulburarea circulatorie cerebrală prezintă o serie de simptome pe care orice persoană ar trebui să le cunoască, astfel încât să se adreseze specialiștilor în timp optim.

Vederea încețoșată și amorțirea facială

Din cauza scăderii nivelului de oxigen și de sânge, unele fibre nervoase senzoriale din creier sunt afectate. Inițial se instalează amorțirea facilă, iar ulterior amorțirea unei părți a corpului. Din cauza afectării senzoriale, unele persoane vor avea ca simptome încețoșarea vederii.

Rostirea neclară a cuvintelor

Funcția vorbirii este de asemenea afectată, pentru că tulburarea circulatorie cerebrală inhibă funcțiile nervilor motori. Mai mult decât atât, unele persoane se confruntă și cu tulburări de memorie. Le este practic imposibil să-și aducă aminte evenimente care s-au petrecut recent sau să ofere informații despre propria persoană.

Amețeli

Chiar dacă este un simptom comun unei varietăți  de afecțiuni, amețeala prezentă în cazul tulburării circulatorii cerebrale se manifestă mult mai puternic. Persoanele care suferă de deficiențe circulatorii cerebrale pot suferi convulsii ale membrelor și pot cădea.  Aminoacizii, vitaminele și alți nutrienți reprezintă variante pentru a ne păstra creierul funcțional. Acestea sunt și ingredientele unor suplimente naturale precum GinkoPrim Smart. Din compoziția sa face parte și extractul de ginkgo biloba, plantă considerată „doctorul creierului”.

Articole recomandate
Afecțiuni neurologice

Eficiența injecțiilor cu botox în tratarea migrenei cronice

3 Minute
Botoxul a devenit cunoscut în special datorită popularității tratamentelor cosmetice în cadrul cărora este utilizat. Această substanță are însă o…
Afecțiuni neurologicePsihiatrie

Dificultățile de concentrare. Iată ce poți face!

3 Minute
În fiecare zi, te bazezi pe concentrare atunci când ai de îndeplinit o sarcină la birou. Există însă și momente…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

O afecțiune mai puțin cunoscută: sindromul picioarelor neliniștite

3 Minute
Sindromul picioarelor neliniștite nu este o boală foarte cunoscută. Chiar și atunci când se confruntă cu simptomele ei, mulți dintre…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *