AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Ceaiuri interzise în sarcină

Când ai aflat că ești însărcinată, cu siguranță te-ai gândit să renunți la toate alimentele și băuturile nesănătoase, care probabil îți plăceau, dar în mod cert nu ți-a trecut prin minte că există anumite ceaiuri interzise în sarcină. Explicația este simplă: într-adevăr, unele ceaiuri îți fac bine, având un efect liniștitor, te hidratează și conțin antioxidanți care îți întăresc sistemul imunitar, în schimb altele conțin multă cofeină sau au ingrediente periculoase. Consumul lor regulat poate cauza avort spontan, travaliu prematur, încetinirea dezvoltării normale a bebelușului, malformații, contracții uterine, ș.a.m.d. În general, ceaiurile negre, verzi și albe, consumate cu moderație, sunt sigure în timpul sarcinii, atenție însă la cantitate (doza maximă recomandată este de 200 mg de cofeină în fiecare zi). La fel și cele de ghimbir și mentă. În schimb, ai grijă la ceaiurile din plante, deoarece procesul de preparare nu face decât să concentreze substanțele chimice. În cele ce urmează, îți vom explica motivele pentru care nu este recomandat să bei cât timp ești însărcinată anumite ceaiuri, pe care le găsești cu ușurință în magazinele din România.

Ceaiuri interzise în sarcină, cu desăvârșire

Înainte să rămâi însărcinată, posibil să fi sorbit o ceașcă cu ceai de mușețel, spre exemplu, pentru a-ți calma durerile de cap, dar acum acest lucru nu mai reprezintă o soluție bună. Există cercetări care evidențiază faptul că, dacă bei în mod regulat ceai de mușețel, există un risc mare de avort spontan, travaliu prematur sau greutate redusă a bebelușului la naștere.

Alte ceaiuri interzise în sarcină sau când alăptezi: de salvie, rozmarin, coada șoricelului, lucernă, frunză de urzică, floarea pasiunii, rădăcină de lemn dulce, scorțișoară, anason, cohosh negru/albastru, ginseng, dong quai, efedră, vâsc, goldenseal, hibiscus, kava, labrador, lemongrass, mugwort, busuioc cerbilor, sassafras, etc.

Aceasta nu este o listă completă, tocmai de aceea, înainte de a consuma un anumit tip de ceai, indiferent dacă se află menționat sau nu în acest articol, cere părerea medicului care îți monitorizează evoluția sarcinii.

Notă: Poți mânca în continuare alimente care conțin unele dintre aceste plante, cum ar fi rozmarinul și salvia, deoarece cantitățile utilizate în gastronomie sunt, în general, mult mai mici decât cele folosite în ceaiuri (procesul de preparare concentrează substabțele chimice din plante).

Ceaiul negru este sigur, dar fără exagerări

Ceaiul negru conține aproximativ jumătate din cantitatea zilnică de cofeină dintr-o ceașcă cu cafea (și anume 47 mg). Poți bea în fiecare zi 2-3 căni mici spre medii cu ceai negru, dar ce depășește această cantitate sporește șansele de avort spontan, deformări ale fetusului și naștere înainte de termen. Totodată, te poți confrunta cu urinare frecventă și insomnii severe, care la rândul lor pot crește riscul de hipertensiune arterială și anemie.

Ceaiul verde se bea cu măsură

Deși are o cantitate de cofeină mai mică decât ceaiul negru și cafeaua (28 mg/ceașcă), ceaiul verde trebuie, de asemenea, consumat cu ponderație. Așadar, având în vedere faptul că persoanelor însărcinate li se recomandă să-și limiteze aportul de cofeină la maximum 200 mg/zi, înseamnă că poți bea liniștită 5-6 cești medii.

Contracții uterine din cauza ceaiului de mentă

În general, ceaiul de mentă constituie o opțiune liniștitoare pentru stomac în cazul în care cel de ghimbir nu este pe placul tău. Deși nu face parte din lista ceaiurilor interzise în sarcină, unele femei aleg să-l evite din cauza posibilității de a provoca contracții uterine.

Incertitudini pentru ceaiul roșu din frunze de zmeură

Dacă ai mai fost însărcinată, este posibil să fi auzit despre abilitatea ceaiului roșu din frunze de zmeură de a ușura travaliul. Deși nu există dovezi științifice concludente, unii specialiști îl recomandă în special în ultimul trimestru al sarcinii, pentru a ajuta la contracțiile uterine și la scurtarea duratei totale a travaliului. Totuși, încearcă să-l eviți în primele trei luni ale sarcinii. Totodată, poate ar fi indicat să continui să bei ceai roșu din frunze de zmeură și după ce ai născut, deoarece poate ajuta la vindecarea pereților uterini și oferă calciu pentru laptele matern.

Ceaiurile de lemn dulce, cohosh, ginseng, dong quai, scorțișoară și anason

Există câteva ierburi și condimente găsite adeseori în amestecurile de plante pe care ar trebui să le eviți în totalitate în timp ce ești gravidă. Alte ceaiuri interzise în sarcină sunt:
• ceaiul de lemn dulce – poate favoriza nașterea prematură și anomaliile fetale;
• ceaiul negru/albastru cohosh – poate contribui la avort spontan și naștere prematură;
• ceaiul de ginseng – poate cauza malformații congenitale și afecta dezvoltarea normală a bebelușului;
• ceaiul dong quai – poate provoca contracții uterine ce pot favoriza avortul spontan și nașterea prematură;
• ceaiurile de scorțișoară și anason – pot determina contracții uterine și alte probleme în cazul în care sunt consumate în exces.

De ce este interzis consumul acestor ceaiuri în sarcină?

Așa cum am precizat anterior, conform studiilor, consumul a peste 200 mg de cofeină în timpul sarcinii este asociat în principal cu greutate redusă a bebelușului la naștere. Cofeina se absoarbe ușor, ceea ce face ca ingerarea a mai mult de 200 mg diminuează cu 25% fluxul sangvin din placentă. Totodată, dacă ești o consumatoare frecventă de cafea, au șanse mari ca durata sarcinii să fie mai mare decât ar trebui. Nu în ultimul rând, regula celor 200 mg de cofeină/zi nu este imuabilă, ci ține și de factorul genetic al fiecărei persoane în parte: unele pot fi mai sensibile la efectele negative ale acesteia. Studiile au demonstrat că un mic procent dintre femei pot avea de 2,4 ori mai mare riscul de avort spontan în cazul în care consumă între 100 mg și 300 mg de cofeină zilnic. Tocmai de aceea este important să ceri opinia specializată a doctorului care îți monitorizează evoluția sarcinii ca să te informezi despre anumite ceaiuri interzise în sarcină astfel încât să le eviți.

Alte efecte secundare ale consumului de ceai în sarcină

În situații rare, ceaiul de eucalipt, spre exemplu, poate cauza greață, vărsături sau diaree. De asemenea, consumul regulat de ceai de mușețel în timpul sarcinii poate limita fluxul sangvin prin inima bebelușului. Totodată, anumite ceaiuri din plante pot conține substanțe care interacționează cu medicamentele. Tocmai din cauza puținelor cercetări științifice în ceea ce privește siguranța consumului de ceaiuri din plante în timp ce ești însărcinată, ar trebui să dai dovadă de prudență.

Studii despre ceaiurile interzise în sarcină

Ceaiurile nu sunt niște produse reglementate strict, iar aceasta înseamnă că poți bea, fără voia ta, unele contaminate cu aluminiu, așa cum a fost evidențiat într-un studiu. Drept urmare, au fost testate diverse ceaiuri (negre, verzi, albe) și s-a constatat că 20% dintre ele erau contaminate cu acest metal, iar 73% conțineau niveluri de plumb considerate nesigure în timpul sarcinii.
De asemenea, într-o altă cercetare, femeile care au consumat o cantitate mare de ceaiuri verzi și din plante, în primul trimestru al sarcinii au avut un nivel de plumb în sânge cu 6% până la 14% mai mare decât cele care au fost ponderate.
Tocmai din cauza legislației precare, există riscul ca anumite produse să conțină ingrediente care nu apar pe etichetă, iar acest lucru sporește riscul ca femeile însărcinate să consume accidental anumite ceaiuri interzise în sarcină, contaminate cu o substanță toxică. Pentru a diminua acest pericol, cumpără numai ceaiuri de la firme renumite și evită achiziționarea lor vrac.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *