CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Ce este schema heterologă de vaccinare și când se face în România?

România ia în calcul posibilitatea unei scheme heterologe de vaccinare, care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania AstraZeneca și a doua doză cu un ser pe bază de ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna).

„Este o discuție avansată pe care o avem în momentul de față și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală, în baza datelor științifice noi care au fost publicate și, de asemenea, a recomandărilor comisiilor de specialitate, de epidemiologie și de sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății (MS). În prezent, avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, care recomandă utilizarea acestei scheme. Așteptăm însă și poziția Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul MS, după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunța decizia finală. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheroghiță, președinte al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Categorii de persoane care ar putea opta pentru schema heterologă de vaccinare:
• de sex feminin, cu vârste sub 60 de ani, mai ales dacă utilizează contraceptive orale;
• care se află în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice;
• care au antecedente tromboembolice sau de trombocitopenie;
• care au ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie.

„Practic, anticorpii care se obțin după cea de-a doua doză cu un vaccin diferit pe bază de ARNm ating cel puțin același nivel cu schema care folosea același tip de vaccin din datele ce reies din studiile publicate în Spania, în mod deosebit, dar și în Germania”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Momentan, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) n-a făcut o recomandare în ceea ce privește combinarea vaccinurilor, dar sunt state care folosesc deja schema heterologă, precum Germania, Spania, Franța și Italia.

Sursa: https://gov.ro/ro/stiri/onferinta-de-presa-sustinuta-de-valeriu-gheorghita-pre-edintele-comitetului-national-de-coordonare-a-activitatilor-privind-vaccinarea-impotriva-sars-cov-2-cncav-i-andrei-baciu101-secretar-de-stat-in-ministerul-sanatatii-vicepre-edinte-al-cncav&page=1

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

În ce condiții n-ai obligația de a purta masca la interior?

1 Minute
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile și au fost adoptate noi măsuri de relaxare. Cea…
ŞTIRI MEDICALE

Incredibil! Cinci județe din România nu au medic hematolog

1 Minute
Romania sunt peste 300 de medici hematologi, dar distribuția lor la nivel național este nu este omogenă: cei mai mulți,…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România confirmă 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta

1 Minute
În România au fost confirmate, până în prezent, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, în…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *