AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Cum scapi de mahmureală? Remedii pe care te poți baza

Starea neplăcută de mahmureală apare ca urmare a efectului pe care-l are consumul excesiv de alcool asupra sistemului digestiv, rinichilor și ficatului. Drept urmare, se instalează stările de oboseală, greața, ceața cerebrală și slăbiciunea corpului, în special a doua zi. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât vei folosi mai des toaleta, ceea ce duce nu numai la eliminarea apei din organism, ci și a multor substanțe minerale, fapt ce provoacă deshidratare, dezechilibre electrolitice, scădere a zahărului din sânge, tulburări de somn, inflamații ale stomacului și intestinului. Cel mai adesea vei experimenta simptome, precum dureri de cap sau de stomac și tulburări psihice (depresie, anxietate). Nu s-a dovedit științific că amestecarea tipurilor de băuturi ar cauza mahmureală mai puternică; aceasta se află strict în corelație directă cu cantitatea de alcool consumată. Totuși, anumite studii sugerează că whiskey, romul, vinul roșu și orice băutură închisă la culoare dau o mahmureală mai puternică decât vodka sau vinul alb, la fel și băuturile care utilizează coloranți. Deși nu există soluții rapide, îți vom prezenta câteva remedii pentru mahmureală care pot diminua efectele negative ale acesteia și pe care te poți baza.

Simptomele mahmurelii

Îți dai seama că mahmureala s-a instalat în organismul tău dacă, dimineața, experimentezi următoarele:
• dureri de cap și musculare;
• greață, vărsături și dureri de stomac;
• amețeli;
• sete excesivă și gură uscată;
• oboseală și slăbiciune generală a corpului;
• probleme cu somnul;
• sensibilitate sporită la lumină și sunet;
• diminuare a capacității de concentrare;
• tulburări psihologice (depresie, anxietate);
• aritmie cardiacă.

Doar o singură băutură poate declanșa starea de mahmureală la unii oamenii, în schimb ce alții pot consuma alcool în cantități mari și să nu fie afectați prea mult. Ai grijă la următoarele aspecte:
• personalitatea (persoanele introvertite sunt mai predispuse la mahmureală);
• geneticul (dacă după o băutură ți se înroșește pielea, transpiri sau ai senzații de greață, ai șanse mari ca alcoolul să te afecteze mai rapid);
• starea de sănătate (te îmbeți mai repede dacă starea ta generală de sănătate este mai firavă);
• vârsta (mahmureala severă apare mai des la persoanele tinere);
• sexul (femeile sunt mai predispuse la mahmureală decât bărbații);
• fumatul;
• consumul de droguri.

5 remedii care funcționează când ești afectat de mahmureală

În general, starea de mahmureală dispare după 24 de ore. Totuși, simptomele pot diferi de la o persoană la alta, la fel și intensitatea lor. N-au fost demonstrate științific existența unor remedii pentru mahmureală, însă există câteva soluții pe care le ai la îndemână pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate dacă ai consumat mai mult alcool decât ar fi trebuit. Cele mai importante cinci sunt: hidratarea, micul dejun, antioxidanții, ceaiul/cafeaua și medicamentația.

Remedii mahmureală: Nr. 1 – Hidratarea

Consumul de apă poate ajuta la ameliorarea simptomelor mahmurelii. În esență, alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că favorizează cantitatea de urină pe care o produci. Eliminarea lichidelor din organism cauzează deshidratare și dezechilibre electrolitice. Astfel se instalează starea de mahmureală.
A rămâne hidratat în timp ce bei alcool ar putea constitui unul dintre remediile pentru prevenirea și diminuarea stării de mahmureală. Cum? Poți alterna un pahar cu apă între băuturile alcoolice și chiar înainte de culcare.
Multe persoane consumă băuturi care conțin electroliți pentru a restabili echilibrul substanțelor din organism, dar nu există cercetări care să ateste că aceste băuturi reprezintă remedii eficiente pentru mahmureală.

Remedii mahmureală: Nr. 2 – Micul dejun

Nivelul scăzut de zahăr din sânge contribuie la apariția unor simptome specifice mahmurelii. Micul dejun poate contribui la restabilirea glicemiei la nivel optim și ameliorarea parțială a disconfortului cauzat de consumul excesiv de alcool. Încearcă să mănânci alimente nutritive, care să includă proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase și vitamine pentru a îmbunătăți dezechilibrul nutritiv din organism.

Remedii mahmureală: Nr. 3 – Antioxidanții

Antioxidanții sunt molecule care protejează alte molecule de procesul chimic denumit oxidare. Aceasta poate afecta moleculele vitale din celulele umane, inclusiv ADN-ul și proteinele. Dacă mai multe molecule sunt deteriorate, celulele pot funcționa defectuos sau chiar muri. Același efect îl are și alcoolul asupra celulelor, tocmai de aceea antioxidanții pot constitui remedii pentru mahmureală.
Iată câteva alimente bogate în antioxidanți care pot diminua efectele negative ale consumului de alcool: fructele de pădure, cireșele, strugurii, rodiile, morcovii, spanacul, ghimbirul, ciocolata neagră, nucile și semințele de orice fel.

Remedii mahmureală: Nr. 4 – Ceaiul și cafeaua

Cafeaua, ceaiurile verzi și negre conțin antioxidanți care acționează ca remedii pentru mahmureală, reducând astfel efectele negative ale consumului de alcool. Atenție însă la cantitate, deoarece asemenea băuturi sunt la rândul lor diuretice, deci pot agrava efectele deshidratării organismului.

Remedii mahmureală: Nr. 5 – Medicamentația

Deși există puține studii în ceea ce privește eficacitatea medicamentelor ca remedii pentru mahmureală, poți încerca antiinflamatoare sau antiacidele.
Antiinflamatoarele (ibuprofen, naproxen) contribuie la ameliorarea durerilor de cap și musculare. Totuși, administrează-le cu precauție, deoarece pot irita și mai mult mucoasa stomacului.
Antiacidele acționează pentru neutralizarea acidității gastrice. Drept urmare, reduc greața, arsurile de la nivelul stomacului și indigestia.
Atenție! Evită pastilele ce conțin acetaminofen (paracetamol) ca remedii pentru mahmureală, deoarece organismul este mai predispus la efectele toxice ale acestora atunci când o persoană a consumat alcool, iar acest lucru poate afecta buna funcționare a ficatului.

Ce factori afectează mahmureala?

Mulți factori pot contribui la agravarea și durata efectelor negative ale consumului excesiv de alcool, ceea ce face dificilă sarcina cercetătorilor de a studia eventualele remedii pentru mahmureală. Cei mai importanți sunt:
• tipul și calitatea alcoolului consumat:
• frecvența consumului de alcool;
• sexul;
• vârsta;
• tipologia corpului (ectomorf, endomorf, mezomorf);
• factorii biologici.
De asemenea, predispoziția la apariția stării de mahmureală poate fi influențată de activitatea cotidiană, nivelurile de sters și oboseală, tocmai de aceea stabilirea unor factori preciși este dificil de realizat.

Ce poți face ca să previi mahmureala?

Deși nu există remedii pentru mahmureală dovedite științific, o poți preveni în mod eficient în primul rând prin a nu ajunge în această stare. Totuși, poți diminua semnificativ severitatea consumului excesiv de alcool prin următoarele modalități:
• bea cu măsură;
• evită băuturile de proastă calitate sau care conțin congeneri (substanțe chimice utilizate la realizarea unor băuturi alcoolice pentru potențarea gustului și aromei);
• odihnește-te suficient;
• hidratează-te corespunzător;
• mănâncă suficient înainte de a consuma alcool;
• evită țigările (fumatul afectează hidratarea, sistemul imunitar și calitatea somnului, provocând astfel o mahmureală mai intensă);
• nu consuma băuturi carbogazoase (accelerează rata de absorbție a alcoolului în sânge).

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *