AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii

Articulațiile sunt părți importante ale corpului, care facilitează mișcarea membrelor. Dacă cineva suferă de dureri articulare, cunoscute și sub denumirea de artralgii, poate experimenta o stare de disconfort și îi poate afecta activitatea zilnică obișnuită. În general, articulații tale îndură mult stres, pentru că ele îți conectează oasele, îți susțin greutatea și, cel mai important, îți permit să te miști. Având în vedere că articulațiile au rol de a amortiza șocurile, ele se deteriorează în timp. Parcurge acest articol pentru a afla cauzele durerilor articulare, tipologia, simptomele, diagnosticul și tratamentul acestora, precum și câteva modalități de a păstra articulațiile sănătoase pe termen lung.

Ce sunt articulațiile

Articulațiile constituie punctul de legătură dintre oase, prin intermediul cărora întregul sistem osos este conectat. Majoritatea sunt mobile, ceea ce permite corpului să facă diferite mișcări.

Există trei tipuri de articulații:
articulații fibroase (ori imobile), care nu permit mișcarea (sau permit doar o mișcare foarte ușoară), precum cele care conectează oasele craniului (cu excepția osului maxilarului), cele ale antebrațului (conectarea ulnei cu raza), cele două oase lungi ale piciorului inferior (conexiunea dintre tibie și peroneu) și cele care conectează dinții la os;
articulații cartilaginoase (ori ușor mobile), care permit o anumită mișcare, dar asigură o stabilitate mai mică decât îmbinările imobile, cum ar fi discurile intervertebrale sau simfiza pubiană (asigură legătura dintre oasele șoldului);
articulații sinoviale (ori libere/mobile), care permit o mobilitate mai mare, dar sunt mai puțin stabile decât articulațiile fibroase și cartilaginoase (cele mai comune sunt durerile de genunchi, de umăr, de șold, de cot, la nivelul mâinii etc.).

Cauzele durerilor de articulații

Accidentările reprezintă o cauză frecventă a durerilor de articulații. Ele sunt rezultatul utilizării excesive, al efortului sau al impactului provocator de fracturi ori entorse. Spre exemplu, o leziune obișnuită a genunchiului constă în deteriorarea ligamentelor încrucișate, caracteristică în special persoanelor care practică sport.
Unele infecții virale pot duce la apariția durerilor articulare, cum se întâmplă în cazul virusului hepatitei C; adeseori, persoanele cu asemenea problemă medicală pot dezvolta boli reumatice asociate.

Tipuri de dureri articulare cauzate de boli

Există boli care provoacă dureri articulațiilor, cum ar fi:
• lupus – afecțiune cronică autoimună, caracterizată prin atacarea țesuturilor sănătoase de către însuși sistemul imunitar;
• bursită – inflamație acută sau cronică a bursei seroase;
• tendinită – inflamație a tendoanelor;
• fibromialgie – boală cronică caracterizată prin dureri ale mușchilor și ale țesutului moale.

Aproape jumătate din cauzele durerilor articulare constituie o consecință a artritei. Sunt peste 100 de tipuri de artrită, cele mai comune fiind:
• osteoartrita – pierdere a cartilajului la nivelul articulațiilor;
• artrita reumatoidă – apare atunci când sistemul imunitar atacă membrana sinovială și determină creșterea în exces a acesteia;
• guta – cristalizarea acidului uric în organism;
• artrita septică – infecție bacteriană la nivelul articulațiilor;
• osteoporoză – boală osoasă degenerativă, ce determină pierderea masei osoase și a țesutului osos.

Alte simptome care însoțesc durerile articulare includ: sensibilitate, rigiditate, lipsă de mobilitate, umflături, oboseală, slăbiciune ori instabilitate.

Diagnosticarea durerilor de articulații

Diagnosticarea corectă a durerilor de articulații presupune control medical, în care se va efectua o examinare fizică pentru a verifica gradul de mobilitate, în timp ce doctorul îți va pune întrebări despre apariția durerii și modul în care se manifestă. De obicei aceste acțiuni sunt suficiente pentru a pune un diagnostic, dar în situații rare există posibilitatea ca medicul să solicite analize de sânge sau radiografie.

Cum pot fi tratate durerile de articulații?

În funcție de afecțiunea articulară, doctorul poate recomanda antiinflamatoare (pentru ameliorarea durerilor de articulații), antibiotice (în cazul în care durerea este provocată de o infecție) ori ședințe de recuperare fizică (fizioterapie / kinetoterapie). În situații foarte grave se poate ajunge chiar la intervenție chirurgicală (așa cum se întâmplă în cazul gonartrozei, coxartrozei, ș.a.m.d.).

Remedii dureri articulare – naturale și facile

Dacă durerea articulară este ușoară, odihna și analgezicele sunt de obicei suficiente pentru a rezolva problema. Poți aplica chiar gheață pe zona dureroasă sau să bandajezi membrul afectat. În cazul osteoartritei și inflamațiilor, căldura îmbunătățește circulația sangvină și, implicit, calmează durerea. Analgezicele sunt prescrise de către medic pentru durerile articulare cauzate de o afecțiune mai gravă.
De asemenea, te va ajuta să-ți recapeți mobilitatea articulațiilor exercițiile specifice întăririi musculaturii, cele mai indicate în acest sens fiind realizate în apă, deoarece aceasta preia presiunea exercitată de greutatea corporală.
Nu în ultimul rând, poți opta pentru suplimente alimentare, precum Proenzi ArtroStop, conceput special pentru îngrijirea zilnică a articulațiilor pentru oricine își dorește să-și păstreze o flexibilitate maximă și să evite disconfortul în viața de zi cu zi. Produsul conține o combinație unică și bogată de trei substanțe, ce contribuie la formarea unor blocuri de cartilaj articular, și trei extracte din plante folosite în mod tradițional pentru a sprijini mobilitatea articulațiilor.

banner-proenzi.png

Prevenirea durerilor de articulații

Articulațiile tale îndură mult stres, pentru că ele îți conectează oasele, îți susțin greutatea și, cel mai important, îți permit să te miști. Deși rolul lor este de a amortiza șocurile, ele se deteriorează în timp, tocmai de aceea îți recomandăm câteva modalități de a le păstra sănătoase pe termen lung. Astfel:

Odihna. Una dintre cele mai bune modalități de ameliorare a durerilor de articulații, deoarece îi permite organismului să se repare în mod natural.

Crioterapia. Temperaturile reci reduc fluxul sangvin și, drept urmare, diminuează umflarea țesuturilor. Prima dată când te confrunți cu durere de articulații, aplică gheață pe zona afectată cât mai des pe toată durata zilei, timp de 15 minute, iar a doua zi – de maximum 4-5 ori. Nu aplica gheața direct pe piele pentru a preveni apariția arsurilor, ci folosește un prosop.

Hidroterapia. O baie caldă are capacitatea de a ameliora durerile de articulații și musculare.

Masajul. Fie profesional, fie local, reprezintă o modalitate excelentă de a reduce durerile de articulații.

Stretching și sport. Exercițiile fizice pot îmbunătăți rezistența și flexibilitatea articulațiilor, ceea ce contribuie la prevenirea apariției durerilor. Este foarte important ca, după activitatea sportivă, să faci stretching, pentru a diminua presiunea de la nivelul mușchilor și articulațiilor ca urmare a efortului fizic.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *