AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Insuficiența hepatică acută

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp și îndeplinește mai multe funcții, principalul rol fiind de a procesa tot ceea ce mănânci și bei pentru a se obține energie și substanțe nutritive. De asemenea, filtrează sângele de factorii nocivi (precum alcoolul) și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Atunci când ficatul este deteriorat, poate apărea insuficiența hepatică, o problemă medicală gravă, care este de două tipuri: acută și cronică. Insuficiență hepatică acută evoluează rapid (fără simptome prealabile, în numai câteva săptămâni sau chiar zile, funcțiile ficatului pot fi pierdute), iar insuficiența hepatică cronică se dezvoltă mai lent (în decursul a câtorva luni sau ani) și constituie – de cele mai multe ori – rezultatul cirozei (boală ce apare ca urmare a consumului de alcool pe termen lung). Nu în ultimul rând, insuficiența hepatică acută poate provoca leziuni severe și necroză hepatică masivă; astfel, atribuțiile ficatului se deteriorează rapid (în doar câteva zile), ceea ce poate duce la deces. Incidența în cazul insuficienței hepatice acute este de 10 cazuri la un milion de locuitori în fiecare an, iar persoanele tinere sunt cel mai des afectate de această problemă medicală.

Cauze insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică acută poate apărea chiar dacă nu suferi de o boală hepatică preexistentă. Cel mai adesea, cauzele insuficienței hepatice sunt următoarele:
• alcoolul;
• alimentația bogată în grăsimi;
• anumite medicamente (spre exemplu, supradoza de paracetamol);
• ingestia ciupercilor otrăvitoare;
• unele suplimente alimentare;
• infecțiile virale (hepatita);
• expunerea la diverse substante toxice;
• anumite boli autoimune (precum diabetul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, boala Graves, lupusul eritematos sistemic, tiroidita Hashimoto, etc.);
• factorul ereditar.

Simptome insuficiență hepatică

Simptomele insuficienței hepatice pot include:
• greaţă/vărsături;
• pierdere a apetitului;
• oboseală;
• diaree;
• icter (culoare gălbuie a pielii și a ochilor);
• scădere în greutate;
• vânătăi sau sângerări ușoare;
• mâncărime;
• edem (acumulare de lichid în picioare);
• ascită (acumulare de lichid în abdomen).

Există situații când insuficiența hepatică nu prezintă niciun simptom până în momentul în care a progresat la stadiul final. Dacă motivul apariției insuficienței hepatice este alcoolul, toxinele se pot acumula la nivelul creierului, iar cele mai frecvente efecte cu care te poți confrunta sunt: insomnie, lipsă de concentrare și diminuare a funcției mentale. Totodată, insuficiența hepatică poate favoriza mărirea splinei, apariția sângerărilor la stomac, a problemele renale și chiar a cancerului la ficat.

Complicații ale insuficienței hepatice

Insuficiență renală – rinichii își pierd, parțial sau complet, abilitatea de a funcționa normal.
Septicemie – infecție a sângelui.
Tulburări metabolice – hipoglicemia (scădere sub valorile normale a concentrației de glucoză din sânge), hipofosfatemia (reducere a cantității de fosfați din sânge), alcaloza (creștere anormală a rezervei alcaline din sânge cauzată de unele tulburări funcționale) și hipoxemia (diminuare a presiunii și a cantității de oxigen din sângele arterial).
Edem cerebral – cea mai frecventă cauză de deces în ceea ce privește insuficiența hepatică acută.
Encefalopatie – diverse afecțiuni organice ale creierului și un factor cheie în diagnosticarea insuficienței hepatice acute.
Coagulopatie – hemoragii provocate de tulburările de coagulare a sângelui, o caracteristică importantă pentru insuficiența hepatică acută.
Comă endogenă – cauzată de necroza acută ori masivă a parenchimului hepatic (situație foarte gravă, care duce în majoritatea cazurilor la deces).

Diagnosticare pentru insuficiența hepatică

Dacă te confrunți cu simptome ale insuficienței hepatice (precum cele menționate anterior), solicită imediat o consultație medicală. Analizele de sânge și realizarea unei biopsii hepatice (extragerea unei mici porțiuni din ficat pentru a fi examinată în laborator) pot contribui la stabilirea unui diagnostic corect pentru insuficiența hepatică. De asemenea, trebuie analizate imagisticile abdomenului (pentru a se observa prezența cirozei), a pelvisului, a creierului (CT sau RMN, pentru a se constata existența unor modificări cerebrale) și a pieptului (pentru a se exclude situațiile de edem pulmonar ori pneumonie).
Ficatul are capacitatea de a se regenera singur sau cu ajutorul medicamentației. Drept urmare, un diagnostic timpuriu al insuficienței hepatice și un tratament corespunzător îți vor îmbunătăți starea de sănătate.

Tratament insuficiență hepatică

Tratamentul insuficienței hepatice depinde de stadiul bolii. De cele mai multe ori, doctorul îți va prescrie medicamente. Dacă numai o parte a ficatului este grav deteriorată, îți poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea porțiunii afectate. În cazul insuficienței hepatice acute cu evoluție rapidă, poate fi necesar un transplant de ficat.

Prevenție pentru insuficiența hepatică

Cea mai importantă modalitate de a preveni apariția insuficienței hepatice este limitarea consumul de alcool, schimbarea stilului alimentar și administrarea cât mai rar posibil a supradozei de medicamente. Alte măsuri de prevenție în cazul insuficienței hepatice includ: vaccinarea împotriva hepatitelor B și A, eliminarea consumului de droguri, igiena corectă a mâinilor, evitarea contactele cu insecticidele și alte substanțe periculoase.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *