jocuri și experimente pentru copiiPovești

Desene care plutesc pe apă (experiment)

Acest mic experiment este potrivit copiilor de orice vârstă. Indiferent dacă aveți sau nu talent la desen, experimentul rămâne la fel de surprinzător și amuzant. Copiii pot ține creionul/carioca în mână de la vârste foarte fragede. Tot de atunci le puteți arăta că desenele pot prinde viață și pot pluti pe apă.

Pentru acest experiment aveți nevoie de:

  • o farfurie albă, obișnuită (sau un castron din sticlă);
  • un pahar cu apă;
  • un marker.

Puteți folosi un marker nou, obișnuit, însă cel mai bine funcționează dacă folosiți un marker pentru tablă (whiteboard). Acesta conține un polimer siliconic uleios, care garantează succesul.

Lăsați copilul să deseneze în interiorul farfuriei ceea ce dorește. În cazul în care copilul este foarte mic și nu știe încă să deseneze animale, oameni, flori etc., îl puteți ajuta. Important este ca desenul să fie destul de solid pentru a putea pluti. Pentru asta, este bine să treceți de două ori cu markerul peste el.

Turnați pe marginea farfuriei apă. Nu este nevoie să turnați un pahar întreg, ci numai atât cât să acoperiți fundul farfuriei și desenul, ca apa să intre sub urmele de cariocă și să le ajute să plutească. Dacă nu se întâmplă nimic, mișcați ușor farfuria. Acum aveți un desen care plutește în apă. Îl puteți face să se miște în farfurie suflând deasupra.

Dacă aveți un marker bun, special pentru whiteboard, puteți face chiar și simple dungulițe pe farfurie. Vor pluti fără probleme. Desigur, cu cât desenul este mai complicat, cu atât efectul experimentului va fi mai spectaculos.

Dacă desenul este realizat într-un castron, puteți turna mai multă apă, în așa fel încât mai târziu, după ce figurina a plutit destul, să puteți băga mâna dedesubt și să o scoateți.

Extra-experiment: rugați copilul să facă un desen într-o altă farfurie. În loc de apă, turnați peste desen spirt. Veți observa cum desenul pare să se topească. Se dizolvă. Acest lucru se datorează faptului că spirtul este un foarte bun dizolvant pentru substanțele din marker. Tot cu spirt puteți curăța farfuria la finalul experimentului.

 

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *