Zincul este un oligoelement de care omul are nevoie în cantități mici, însă deficitul de zinc dereglează imediat funcționarea optimă a organismului. Anumite alimente sunt foarte bogate în zinc și pot ajuta în mod eficient la suplinirea lipsei de zinc din corp.
Zincul susține sistemul imunitar
Zincul este absolut esențial în buna funcționare a sistemului imunitar. Fără el, organismul nu poate combate infecțiile, vederea devine disfuncțională, iar oasele, mușchii, țesuturile și sângele pot suferi diverse transformări. Atunci când în organism există o carență de zinc, apar semnale de alarmă evidente, de care trebuie ținut cont.
Semne că în organism există o lipsă de zinc:
- scăderea imunității;
- alterarea sau chiar pierderea mirosului și a gustului;
- anorexie (lipsa poftei de mâncare);
- căderea excesivă a părului;
- memorie slăbită;
- pete albe pe unghii;
- diaree;
- apatie;
- tremur fin și incontrolabil al mușchilor;
- încetinirea procesului de vindecare a rănilor;
- întârzierea creșterii la copii.
Persoanele care suferă de boli autoimune cronice se confruntă deseori cu o lipsă de zinc în organism, motiv pentru care starea lor de sănătate trebuie permanent monitorizată, iar consumul de alimente care conțin zinc trebuie fie suplimentat. Printre bolile auto-imune asociate cu lipsa de zinc din organism se numără boala celiacă și artrita reumatoidă.
Persoanele care au un deficit de zinc în organism ar trebui să evite consumul excesiv de cereale, semințe, nuci și leguminoase. O dietă variată, echilibrată și hrănitoare este esențială pentru protejarea sistemului imunitar și a organismului față de diverse boli. Desigur, în cazul persoanelor care urmează diete stricte din cauza anumitor boli, mai ales dacă au și probleme de absorbție, lucrurile sunt mai complicate, iar cel mai în măsură să ofere sfaturi privind alimentația este medicul.
Alimente bogate în zinc
- stridiile sunt una dintre cele mai importante surse de zinc (și, în general, fructele de mare);
- carnea de vită;
- cerealele;
- carnea de porc;
- fasolea boabe;
- carnea de pui;
- carnea de miel;
- iaurtul;
- brânza;
- laptele;
- caju;
- cacao;
- ficatul;
- năutul;
- nucile;
- semințele de dovleac;
- semințele de susan;
- ciupercile;
- spanacul;
- lintea;
- mazărea;
- germenii de grâu;
- uleiul de susan;
- pâinea de secară;
- cimbrul;
- drojdia;
- parmezanul;
- semințele de coriandru.
Avertisment!
Evitați să luați doze prea mari de zinc din suplimentele alimentare disponibile în magazine sau fără a vă fi recomandate de un medic. Și excesul de zinc din organism poate slăbi sistemul imunitar, poate provoca probleme gastrice, hematurie (sânge în urină) și letargie.