Știați că fructele și legumele au valori nutritive diferite, în funcție de culoarea lor? Culorile alimentelor provin din substanțele fitochimicele (elemente biologice active), care reflectă lumina din spectrul vizual. Acest lucru conferă fructelor și legumelor culoarea specifică.
Alimentele roșii, portocalii și galbene
Alimentele roșii, portocalii și galbene au cea mai ridicată concentrație de vitamina C, la care se adaugă substanțe fitochimice precum licopenul (care are proprietăți anti-cancerigene sporite, atunci când este consumat împreuna cu alimente bogate in lipide), beta-carotenul (care în corp se tranformă în vitamina A, fiind benefic pentru ochii și oase) și flavonoidele (care fortifică sistemul imunitar și au un efect anti-îmbătrânire).
Alimentele verzi
Ann Reed Mangels, nutriționist și profesor asociat adjunct la Departamentul de Nutriție din cadrul Școlii de Sănătate Publică și Științe ale Sănătății – Universitatea Amherst din Massachussets a afectuat mai multe studii și cercetări de profil și ne sfătuiește ca, atunci când căutam să creștem nivelul de fier, să alegem verde. Fructele și legumele verzi sunt bogate în antioxidanți precum luteina, sulforafanul și indolul, benefice în ceea ce privește sănătatea ochilor. Pe lângă antioxidanți, alimentele verzi au și un conținut bogat în carotenoizi, vitamine, minerale, iar multe dintre ele conțin și calciu sau proteine.
Alimentele albastre și mov
Compusul albastru care face ca alimentele să fie albastre este un puternic antioxidant numit antocianină, care poate proteja împotriva cancerului și a bolilor de inimă, potrivit Universității din Maine. De asemenea, acesta are efecte benefice în ceea ce privește îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a tractului urinar și a memoriei.
Alimentele albe
Alimentele albe sunt la fel de hrănitoare ca și cele colorate, dar conțin substanțe diferite: glucosinolați și antioxidanți precum polifenolii, la care se adaugă fitochimicalele alicin și alium, cu acțiune anti-bacteriană și anti-parazitară. Tot aici trebuie menționate și proteinele, fibrele, vitaminele din grupul B, potasiul și fierul, pe care le găsim în special în boabe și semințe.
Legumele și fructele oferă multe beneficii dacă sunt consumate zilnic. Consumate în stare crudă, păstrează cea mai mare cantitate de substanțe nutritive. Este recomandat ca prelucrarea termică să fie redusă la minimum, în cazul legumelor care necesită acest tip de pregătire.