BOLIReumatologie și Ortopedie

Hernia de disc – când este nevoie de intervenție chirurgicală?

Hernia de disc – Există două tipuri de abordări terapeutice în cazul herniei de disc: tratamentul conservator și soluția chirurgicală. Aceasta din urmă se recomandă de obicei în cazurile în care terapia conservatoare nu a dat rezultate satisfăcătoare sau discul intervertebral este grav afectat.

Deși cele mai multe hernii de disc se pot rezolva prin metode conservatoare de tratament, există și cazuri în care riscul de paralizie este foarte ridicat, iar aceasta este o situație în care intervenția chirurgicală este cea mai potrivită. Chirurgii cerebro-neuro-spinali sunt cei mai în măsură să aprecieze necesitatea operației. Diagnosticul este stabilit în urma examenului neurologic și a unui examen RMN sau a unei tomografii computerizate. Radiografiile de coloană au o precizie mult mai mică.

Tratamentul conservator

Majoritatea persoanelor afectate de hernie de disc răspund bine la metodele conservatoare. Acestora li se recomandă evitarea efortului fizic și a pozițiilor care provoacă dureri, administrarea de medicamente antialgice (codeină, oxicodonă, pentru dureri intense) și antiinflamatorii (ibuprofen, pentru dureri moderate) și exerciții de fizioterapie. Pot fi recomandate, de asemenea, medicamente care să prevină convulsiile, relaxante musculare sau injecții cu cortizon, administrate în zona afectată. Fizioterapia și kinetoterapia pot contribui, de asemenea, la diminuarea durerii.

Tratamentul chirurgical

În general, această opțiune este luată în calcul atunci când metodele enumerate mai sus nu au dat rezultate bune după un interval mediu de 6 săptămâni. Dacă printre simptomele constante se numără pareza, dificultatea de a sta în picioare sau de a merge, amorțeala, slăbiciunea sau pierderea controlului asupra unor zone ale corpului, cel mai probabil este necesară adoptarea acestei soluții. Aceeași soluție este adoptată și în cazul sindromului de coadă de cal.

Chirurgia minim invazivă

În prezent, herniile de disc lombare și cervicale pot fi operate cu ajutorul microscopului. Acesta oferă o mai bună vizualizare a zonei afectate, inclusiv a structurilor nervoase. În plus, prin această metodă se limitează sângerarea și se păstrează o porțiune mai mare de țesut sănătos în zonele învecinate. De aceea, acest tip de intervenție este folosit din ce în ce mai des, față de operația clasică. În general, este suficient să fie eliminată doar o parte a discului. Dacă, totuși, acesta nu poate fi păstrat, există posibilitatea de a fi complet înlocuit cu un disc artificial (un dispozitiv de tip „cage”). De asemenea, se poate face și un implant protetic.

De reținut, însă, este faptul că aceste metode se aplică doar în cazurile grave, în care nu mai pot fi aplicate alte soluții. De o importanță majoră este rapiditatea cu care ne adresăm medicului, atunci când avem suspiciunea unei hernii de disc.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Artrita septică (artrita bacteriană)

3 Minute
Artrita septică este o infecție dureroasă a lichidului articular și a țesuturilor articulare. Apare cel mai adesea la copii, la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Lordoza. Ce este? Cum apare? Recomandări

3 Minute
Lordoza este o curbură exagerată a coloanei vertebrale spre interior. Deși lordoza poate modifica aspectul și postura unei persoane, poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Discopatia Lombară: Ce este? Tipuri de discopatie lombară

3 Minute
Discopatia lombară apare în urma deteriorării discurilor intervertebrale, fapt ce duce la presiunea mecanică asupra terminațiilor nervoase din coloana vertebrală….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.