Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Coada șoricelului – beneficii și proprietăți

Coada șoricelului este o plantă care crește în întreaga lume. Părțile de deasupra solului sunt folosite pentru a produce tinctura de coada șoricelului, ulei de coada șoricelului sau ceai de coada șoricelului și diverse alte suplimente și medicamente.

Coada șoricelului conține compuși chimici care ar putea ajuta la stoparea crampelor stomacale și la combaterea infecțiilor. Articolul prezintă beneficiile consumului de suplimente și ceai de coada șoricelului, precum și posibilele contraindicații ale ceaiului de coada șoricelului.

Coada șoricelului: planta

Coada șoricelului (Achillea millefolium) este folosită de mii de ani pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Numele său, Achillea, se referă la războinicul Ahile, legendarul erou troian, care folosea planta de coada șoricelului pentru a trata rănile soldaților.

Coada șoricelului este o plantă erbacee, perenă, cu frunze penate, păroase și flori albe sau trandafirii.

Studiile indică faptul că această plantă poate avea diverse beneficii sub formă de ceai, extract, sau ulei esențial.

Coada șoricelului: beneficii

Deși studiile sunt în stadii incipiente, coada șoricelului poate să aibă beneficii în mai multe afecțiuni. Printre acestea se numără:

  • Proprietăți antiinflamatoare
  • Vindecarea rănilor
  • Ameliorarea tulburărilor digestive prin ameliorarea spasmelor ce apar la nivelul tractului digestiv
  • Ameliorarea stărilor de anxietate
  • Ameliorarea unor afecțiuni neurologice cum ar fi: bolile neurodegenerative (inclusiv scleroza multiplă), boala Parkinson, accidentul vascular cerebral și epilepsia

Alte posibile beneficii ale consumului de suplimente pe bază de coada șoricelului includ:

  • Susținerea sistemului imunitar
  • Reglarea nivelului de zahăr în sânge
  • Protejarea ficatului și a vezicii biliare
  • Stimularea menstruației
  • Reglarea somnului
  • Tratarea hemoroizilor
  • Efect diuretic

Beneficiile ceaiului de coada șoricelului

Principalele beneficii ale consumului de coada șoricelului includ:

  • Poate îmbunătăți vindecarea rănilor prin creșterea numărului de celule responsabile de regenerarea țesutului conjunctiv
  • Poate ameliora problemele digestive: ceaiul de coada șoricelului este folosit de multă vreme pentru a trata probleme digestive precum ulcerul și sindromul de colon iritabil, ameliorând simptomele precum: durerile, diareea, balonarea și constipația
  • Poate reduce simptomele de depresie și anxietate: flavonoidele și alcaloizii din ceaiul de coada șoricelului pot ameliora stările de depresie și anxietate contribuind la scăderea secreției de corticosteron, un hormon cu un nivel ridicat în cazul stresului cronic
  • Poate ajuta la sănătatea creierului: s-a demonstrat că ceaiul de coada șoricelului poate ajuta în cazul unor afecțiuni precum: scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson, encefalomielita (inflamație a creierului și măduvei spinării cauzate de o infecție virală)
  • Combate inflamațiile: deși inflamația este un răspuns natural al organismului, inflamația cronică poate duce la deteriorarea celulelor, țesuturilor și organelor. Consumul de ceai de coada șoricelului poate reduce inflamația pielii și a ficatului, ceea ce ar putea ajuta la tratarea infecțiilor cutanate, a semnelor de îmbătrânire a pielii și a bolii ficatului gras non-alcoolic
  • Susține și ameliorează circulația venoasă fiind benefic alături de alte remedii pentru insuficiența venoasă cronică

Ceai de coada șoricelului: mod de preparare

Pentru a prepara ceaiul de coada șoricelului se infuzează 1-2 lingurițe (5-10 grame) de frunze și flori uscate în apă clocotită timp de 5-10 minute.

Planta uscată, precum și pliculețele de ceai, pot fi achiziționate de la magazinele cu produse naturiste.

Când se bea ceaiul de coada șoricelului?

Ceaiul de coada șoricelului poate fi consumat în cantități de 2-3 căni pe zi din planta uscată lăsată la infuzat 5 până la 20 minute, după gust.

Contraindicațiile ceaiului de coada șoricelului

Deși este un produs natural, trebuie ținut cont că și substanțele naturale pot avea efecte secundare și interacțiuni medicamentoase și trebuie tratate cu grijă.

Posibilele efecte secundare ale consumului de ceai de coada șoricelului includ:

  • Somnolență
  • Urinare excesivă

În cazul unor persoane, pot apărea efecte mai severe, cum ar fi:

  • Probleme de coagulare a sângelui
  • Reacții alergice la persoanele care sunt alergice la plante precum: crizantemele, margaretele, gălbenelele, ambrozia

Nu se recomandă consumul de ceai de coada șoricelului sau suplimente din coada șoricelului în timpul sarcinii și alăptării. Consumul de ceai de coada șoricelului este considerat ca fiind un stimulent al ciclului menstrual, fapt ce ar putea crește riscul de avort spontan dacă este consumat în timpul sarcinii.

De asemenea, ceaiul de coada șoricelului poate interacționa cu anumite medicamente:

  • Litiu
  • Antiinflamatoare, medicamente anticoagulante/antiplachetare: din cauza încetinirii coagulării sângelui
  • Sedative, pentru că și substanțele din ceaiul de coada șoricelului pot avea efect sedativ
  • Antiacide și alte medicamente care scad acidul gastric

Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.healthline.com/
https://www.verywellhealth.com/

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate

2 Minute
Ceaiul matcha, cunoscut și ca ceai verde matcha, ceai de matcha sau ceai verde de tip matcha este un ceai…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Top 15 alimente care reduc colesterolul

3 Minute
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume. Colesterolul mărit, în special LDL colesterol (așa-numitul „colesterol rău”) este…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Rolul magneziului în organism. Află care sunt cele mai bogate alimente în magneziu.

2 Minute
Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice în organism. Magneziul ajută la menținerea funcției normale a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *